Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Historická senzácia z Lidíc: Krvavý masaker nacistov prežil mladý pár!

Členovia SS kontrolujú ruiny
Členovia SS kontrolujú ruiny (Zdroj: Wikipedia)

PRAHA - Sedemdesiat rokov po lidickej tragédii prichádza český kardinál Dominik Duka s prekvapivým svedectvom - z obkľúčených ruín vypálenej dediny sa ráno 11. júna 1942 podarilo utiecť mladým manželom. V piatkovom vydaní o tom informuje Mladá fronta Dnes.

Podať nové svedectvá sa Duka rozhodol po tom, čo vo filme Lidice videl príbeh muža, ktorý vďaka svojmu uväzneniu prežil vyvraždenie. Príbeh mladých manželov mu rozprával nemecký vojak, ktorý bol vo svojich sedemnástich rokoch členom jednotky, ktorá dedinu obkľúčila a strážila. S neuveriteľným príbehom sa zveril autorovi predlohy filmu Zdenkovi Mahlerovi, ktorý o ňom doteraz nevedel.

"Toho rána, kedy už Lidice neboli, bola ešte tma, ale predsa len svitalo, nad miestom bol dym, opar, a v tej chvíli videl on a jeho kamarát v tej rojnici, že beží muž a žena," rozprával kardinál v utorok večer v Lidiciach na verejnej diskusii. "Hovoril: Plakali, niečo hovorili po česky, nerozumel som im. My sme sa poobzerali s kamarátom a nechali sme ich prejsť," vykreslil svedectvo Duka, ktorý tvrdí, že sa stretol s dcérou dvoch ľudí, ktorí prežili. "Povedala, že rodičia boli v úkryte v pivnici na fare a vyšli von, až keď zistili, čo sa stalo."

Kardinál tvrdí, že jeho rozprávanie je vierohodné. Serióznosť bývalého vojaka mal potvrdiť aj český minister zahraničia Karel Schwarzenberg, ktorého otec sa s ním poznal. Neznámym príbehom sa budú zaoberať historici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu