Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Reinhard Heydrich, nacistický kat a antisemita, by sa dnes dožil 110 rokov

Reinhard Heydrich
Reinhard Heydrich

HALLE/PRAHA - Kat českého národa a spoluautor najväčšej genocídy 20. storočia - holokaustu. To bol vysoký nacistický dôstojník Reinhard Heydrich, druhý najvyšší predstaviteľ SS, generál polície, šéf Hlavného úradu ríšskej bezpečnosti (RSHA) a Bezpečnostnej služby (SD), ale aj v rokoch 1941-42 zastupujúci ríšsky protektor Protektorátu Čechy a Morava. Tento chladnokrvný nacista, ktorý zomrel v júni 1942 po atentáte vykonanom československým odbojom, sa narodil pred 110 rokmi, 7. marca 1904.

Heydrich pochádzal zo sasko-anhaltského Halle nad Sálou z rodiny operného speváka, ktorého matkou bola Židovka. Vychovávali ho v duchu nemeckého nacionalizmu a v osemnástich rokoch sa stal kadetom námorníctva. V roku 1931 vstúpil do NSDAP a SS a jeho raketová kariéra odštartovala. V júli 1932 sa stal šéfom bezpečnostnej služby SS, neskôr šéfom bavorskej polície, v roku 1936 šéfom bezpečnostnej polície a v roku 1939 šéfom Hlavného úradu ríšskej bezpečnosti.

Už od roku 1937 organizovali Heydrichovi ľudia boje v sudetonemeckom pohraničí Československa, čím v októbri 1938 napomohli k rozbitiu republiky. Po začatí druhej svetovej vojny urobil Heydrich zo svojho úradu centrum štátneho teroru a zriadil tzv. operačné skupiny (Einsatzgruppen), ktoré od júna 1941 v okupovaných územiach s pomocou miestnych milícií vyvraždili asi 1,2 milióna Židov a státisíce sovietskych občanov. V júli 1941 bol Heydrich poverený praktickým prevedením "konečného riešenia židovskej otázky".

Do Protektorátu prišiel na základe poverenia Adolfa Hitlera 27. septembra 1941 s hlavným cieľom zlomiť odboj a odpor českého ľudu. Na zhromaždení nacistických funkcionárov niekoľko dní potom povedal: "Českomoravský priestor sa nesmie nikdy ponechať v takom stave, ktorý by umožňoval Čechom tvrdiť, že je to ich priestor... Niekedy nezostane nič iné, než Čechov ponemčiť a prevychovať, alebo postaviť nakoniec k múru."

Viac o atentáte na Heydricha, jeho smrti a pomste nacistov sa dočítate v tomto článku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu