Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obeť nemeckého besnenia: Pred 74 rokmi nacisti vyhladili obec Ležáky, krutý osud obyvateľov

Pietne miesto. Zobraziť galériu (3)
Pietne miesto. (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Po atentáte na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, vykonanom československými výsadkármi na konci mája 1942, nacisti v Protektoráte Čechy a Morava rozpútali nevídaný teror, ktorému padli za obeť nielen jednotlivci, ale aj celé dediny.

Historická senzácia z Lidíc: Krvavý masaker nacistov prežil mladý pár!

Desiateho júna 1942 boli nacistami z mapy vymazané Lidice a presne o dva týždne neskôr, 24. júna 1942, stretol podobný osud aj malú osadu Ležáky na Chrudimsku. Gestapo odhalilo, že parašutisti odtiaľ udržiavali vysielačkou spojenie medzi domácim a zahraničným odbojom.

Reinhard Heydrich
Zobraziť galériu (3)
Reinhard Heydrich  (Zdroj: jalopnik.com, wikipedia)

Dopoludnia 24. júna boli Ležáky, skladajúce sa iba z deviatich domčekov, nepriedušne obkľúčené. Všetkých obyvateľov vyhnali zo svojich domov, ktoré následne vyrabovali a zapálili. Nasledoval prevoz všetkých 47 zatknutých osôb na Zámoček do Pardubíc, kde bolo v čase heydrichiády popravisko.

Bez výsluchu či súdu ihneď zastrelili všetkých dospelých. Ďalších dodatočne zatknutých na rovnakom mieste popravili neskôr. Celkom 11 detí odoslali do vyhladzovacieho tábora v Chelmne, kde ich čakala smrť v plynovej komore.

Rodina Šťulíková
Zobraziť galériu (3)
Rodina Šťulíková  (Zdroj: profimedia.sk)

Relatívne šťastie mala iba dvojica dievčatiek, sestier Márie a Jarmily Šťulíkových, ktoré poslali na ponemčenie, čo im umožnilo vojnu prežiť.

Viac o téme: LidiceLežákyReinhard Heydrich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu