Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pred 75 rokmi prevzal Protektorát "kat národa" Heydrich: Spoluautor najväčšej novodobej genocídy

Reinhard Heydrich Zobraziť galériu (3)
Reinhard Heydrich

PRAHA - Spoluautor najväčšej genocídy 20. storočia - holokaustu - a kat českého národa. Tak sa zapísal do dejín jeden z najprominentnejších nacistov Reinhard Heydrich. Osudným sa mu nakoniec stalo vymenovanie do funkcie prakticky neobmedzeného vládcu okupovaných Čiech a Moravy 27. septembra 1941. V Protektoráte rozpútal teror s cieľom zlomiť odpor tamojšieho ľudu. Reakciou bol atentát vykonaný skupinou statočných odbojárov, ktorému v júni 1942 podľahol.

Hrdina výsadku Silver A: Po naháňačke s nacistami zvolil smrť, o dva dni vypálili obec Ležáky

Heydrich (narodený 7. marca 1904) pochádzal zo sasko-anhaltského Halle nad Sálou z rodiny operného speváka, ktorého matkou bola Židovka. Vychovávali ho v duchu nemeckého nacionalizmu a v osemnástich rokoch sa stal kadetom námorníctva. V roku 1931 vstúpil do NSDAP a SS a jeho raketová kariéra odštartovala. V júli 1932 sa stal šéfom bezpečnostnej služby SS, neskôr šéfom bavorskej polície, v roku 1936 šéfom bezpečnostnej polície a v roku 1939 šéfom Hlavného úradu ríšskej bezpečnosti.

Heydrich ako kadet v roku 1922
Zobraziť galériu (3)
Heydrich ako kadet v roku 1922  (Zdroj: Wikipedia)

Už od roku 1937 organizovali Heydrichovi ľudia boje v sudetonemeckom pohraničí Československa, čím v októbri 1938 napomohli k rozbitiu republiky. Po začatí druhej svetovej vojny urobil Heydrich zo svojho úradu centrum štátneho teroru a zriadil tzv. Operačné skupiny (Einsatzgruppen), ktoré od júna 1941 v okupovaných územiach s pomocou miestnych milícií vyvraždili asi 1,2 milióna Židov a státisíce sovietskych občanov. V júli 1941 Heydricha poverili praktickým prevedením "konečného riešenia židovskej otázky".

Do Protektorátu prišiel na základe poverenia nacistického vodcu Adolfa Hitlera s hlavným cieľom zlomiť odboj, ale aj s úlohou zväčšiť podiel zbrojnej výroby pre nacistov, pripraviť germanizáciu a neskôr likvidáciu českého národa či vyvolať a upevniť kolaborantskú politiku. Už druhý deň po príchode vyhlásil stanné právo, počas ktorého boli popravené stovky vlastencov a odbojárov vrátane predstaviteľov Obrany národa, Sokola aj ilegálneho vedenia komunistickej strany.

Na zhromaždení nacistických funkcionárov niekoľko dní po svojom príchode povedal: "Českomoravský priestor sa nesmie nikdy ponechať v takom stave, ktorý by umožňoval Čechom tvrdiť, že je to ich priestor. (...) Niekedy nezostane nič iné, než Čechov ponemčiť a prevychovať, alebo postaviť nakoniec k stene."

Mercedes, v ktorom spáchali atentát na Heydricha
Zobraziť galériu (3)
Mercedes, v ktorom spáchali atentát na Heydricha  (Zdroj: jalopnik.com, wikipedia)

Atentát na Heydricha vykonali členovia výsadkárskej skupiny Anthropoid 27. mája 1942. Heydrich síce útok prežil, ale o týždeň neskôr podľahol infekcii z utrpených zranení. Ojedinelý prípad úspešnej fyzickej likvidácie tak vysoko postaveného nacistického pohlavára posilnil pozíciu československej exilovej vlády v Londýne. Aj vďaka nemu západné mocnosti odstúpili od mníchovskej zmluvy.

Tienistou stránkou atentátu sa stali represálie, ktorým bolo po Heydrichovej smrti vystavené obyvateľstvo Protektorátu. Nacistický teror vyvrcholil v júni 1942 vyhladením Lidíc a Ležákov. Za druhého stanného práva, ktoré sa skončilo 3. júla 1942, zahynulo vyše 3000 ľudí.

Viac o téme: Reinhard Heydrich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu