Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Najbizarnejšia bitka 2. svetovej: Pri neexistujúcom nálete zahynulo 6 ľudí!

Špeciálne vydanie
Špeciálne vydanie (Zdroj: la examiner)

LOS ANGELES - Písal sa 25. február 1942, od Pearl Harboru uplynulo len pár týždňov a Amerika mala strach. Vojsko USA zostreľovalo celú noc japonské bombardéry, hoci na oblohe žiadne nelietali. Výsledkom bitky, ktorá sa vlastne neodohrala, bolo šesť mŕtvych, desiatky zranených a poškodené domy.

Vojaci pri jednom z radarov o trištvrte na dve ráno uvideli, ako sa nad Pacifikom čosi blíži. Hodinu potom už nad LA húkali tisíce sirén a obsluhy protilietadlových diel hľadeli do tmy.

Pred štvrtou priletel nepriateľ, aspoň to si delostrelci 37. pobrežnej brigády mysleli. Zahájili paľbu a ako napísala dobová tlač, vzduch explodoval ako sopka. Stovky granátov leteli do tmy, kde vybuchovali. Všetko osvecovali tisíce svetlometov, ktoré sa snažili nájsť japonské lietadlá. A to sa im darilo.

Črepiny, ktoré na zlomok sekundy zažiarili vo svetlometoch, považovali totiž za lietadlá. Dôstojníci hlásili celé roje strojov, jeden plukovník napočítal dokonca dvadsaťpäť bombardérov naraz.

Rádia popisovali v priamom prenose letecké súboje, hlásili, že už boli zostrelené štyri lietadlá a ďalšie v plameňoch pristálo priamo na Hollywood Boulevard. Nič z toho však nebola pravda.

Paľba pokračovala až do štvrť na päť ráno. Pred pol ôsmou vyhlásili signál, že vzduch je čistý. Zostalo šesť mŕtvych. Troch zabila paľba a troch skolil infarkt.

Roky sa potom vyšetrovalo, čo sa vlastne prihodilo. Podľa hodnotenia amerického námorníctva za všetko mohli úzkosť a vojnová nervozita. Armáda tvrdila, že tam boli dopravné lietadlá nepriateľa, ktoré mali vyvolať paniku.

Vyšetrovanie uzavreli až v roku 1983. Armádni historici vydali definitívny záver, že za všetko mohol meteorologický balón. Samozrejme, väčšina ľudí mu aj tak neverila a skôr si myslela, že vojaci ostreľovali UFO.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu