Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Najobávanejší útes "padol": Horolezec pokoril cestu smrti!

MacLeod použil na útese ako prvý metódu voľného lezenia Zobraziť galériu (2)
MacLeod použil na útese ako prvý metódu voľného lezenia (Zdroj: Lukasz Warzecha)

LYNESS - Jediná chyba znamená úraz alebo dokonca smrť. Presne to obnáša výstup na 350-metrový škótsky útes St. John’s Head, ktorý je medzi horolezcami hodnotený ako najhorší na svete. A práve ten technikou zvanou voľné lezenie pokoril Dave MacLeod (33). Fascinujúce fotografie zo svojho výstupu zverejnil na internete.

Náročný výstup trval MacLeodovi, ktorý bol vybavený iba istiacim lanom, desať dlhých hodín. Nesmierne ťažkú ​​cestu si však užil, o čom svedčia aj snímky. Stihol sa dokonca pokochať úžasným výhľadom, keď balansoval na 60-centimetrovej skalnej rímse.

"Na tejto ceste je najťažšie to, že najhorší horolezecký úsek prichádza až na samom konci. Po troch hodinách cesty sa dostanete k úpätiu útesu a pred sebou máte desať hodín obtiažneho lezenia. A vo chvíli, keď už vám prsty a paže začnú vypovedať službu, príde 60 metrov toho najhoršieho, kedy sa musíte udržať len na drobných úchytoch," uviedol pre denník Daily Mail horolezec.

"Dosiahnuť na úplný koniec cesty je ale fantastický pocit. Pre skúsených horolezcov ten pohľad navyše nie je nijako desivý," opísal svoje pocity MacLeod, ktorý sa horolezectvu začal venovať vo svojich 15 rokoch a dnes patrí k najlepším horolezcom nielen v Škótsku.

Najobávanejší útes
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Lukasz Warzecha)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu