Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Po tragickej smrti záchranára akciu stopli: Slovák zostáva uväzený v pukline!

Slovák uviazol v 40 metrov hlbokej pukline Zobraziť galériu (2)
Slovák uviazol v 40 metrov hlbokej pukline (Zdroj: ORF.at)

INNSBRUCK - Slovenského alpinistu, ktorý sa v sobotu zrútil do trhliny v ľadovci vo Východnom Tirolsku, sa doposiaľ nepodarilo vytiahnuť. Po tom, čo dnes počas zásahu prišiel o život jeden záchranár, pozastavili záchrannú akciu pomocou vrtuľníkov až do odvolania. Informoval o tom rakúsky denník Tiroler Tageszeitung na svojej webovej stránke.

Ministerstvo zahraničných vecí SR doposiaľ nemá informácie o stave 36-ročného Slováka, uviedol pre TASR hovorca rezortu slovenskej diplomacie Boris Gandel.

Príčinou smrti záchranára bola nehoda pri manévri ich vrtuľníka, informovali miestne úrady. Slovák spadol na ľadovci pod horou Rainerhorn v sobotu na poludnie do 40 metrov hlbokej trhliny. Náročné záchranné práce museli v noci prerušiť a od dnešného ráno znova pokračovali. Muž bol zakliesnený v ľade, nereagoval na výzvy a okrem toho bol zasypaný zosunutým snehom. Trhlina bola veľmi úzka, miestami mala len 30 centimetrov, preto sa záchranári museli k alpinistovi prepracovávať hydraulickým kladivom.

Podľa vyjadrenia lekára, ktorý bol pri trhline, môže byť horolezec mŕtvy - pravdepodobne neprežil už samotný pád hlavou dole. V sobotu vytiahli len jeho batoh. Na záchrannej akcii sa podieľalo 15 mužov a dva vrtuľníky. Dnes však v oblasti vial silný vietor a panovala zlá viditeľnosť.

Pri treťom lete vrtuľníka na miesto nehody sa stroj dostal do hmly, uviedla horská záchranná služba. Pilot dvoch horských záchranárov a alpského policajta rádiom informoval, že nemôže letieť ďalej a musí vrtuľník otočiť. Po následnom odopnutí lana trojica mužov spadla na ľadovec. Dvaja muži utrpeli ťažké zranenia, jeden z nich, policajt, im podľahol.

V čase nehody vial v oblasti hory Großvenediger silný vietor. Lety vrtuľníkov pre nepriazeň počasia zastavili, preto dvoch ťažko zranených mužov museli ďalší záchranári premiestniť do najbližších horských chát, uviedla televízia ORF.

Slovák, ktorý spadol do trhliny, patril k osemčlennej skupine, ktorá sa v sobotu vydala na 3657 metrov vysoký Großvenediger. Pri zostupe z hory piati z nich išli na lyžiach a zvyšní traja pešo. Pri prechode cez terén s početnými trhlinami sa prvý z trojice prepadol do zmäknutého snehu a zrútil do pukliny. Nie je jasné, prečo traja horolezci neboli zaistení lanom.

Po tragickej smrti záchranára
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: ORF.at)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu