Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci varujú pred katastrofou: Zemi hrozí solárna megaerupcia!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: nasa)

SAN DIEGO - Narastajúca slnečná aktivita upriamila pozornosť na otázku, či a ako môže nejaká megaerupcia ohroziť Zem. Astrofyzici odhadli, že šanca pre vznik tejto katastrofickej udalosti je v najbližšom období pomerne veľká, až 1:8. Škody by v takom prípade dosiahli biliónov dolárov a ľudstvu by trvalo najmenej ďalších desať rokov, než by sa z nej zotavilo.

Fyzik Pete Riley zo San Diega publikoval na konci februára predpoveď, že šanca na objavenie solárnej megaerupcie, ktorá by smerovala k Zemi, je pre najbližších desať rokov väčšia ako 10 percent.

Slnečná aktivita kolíše v približne jedenásťročných cykloch. Počas obdobia maxím sa na slnečnom povrchu objavuje viac škvŕn a na povrchu hviezdy vznikajú častejšie silnejšie búrky a erupcie. Slnko potom vysiela do okolia prúdy silne nabitých častíc. Najbližším maximom prejde Slnko v tomto a budúcom roku.

Megaerupcia by mohla vyvolať kritické preťaženie v rozvodoch elektriny, ropy a plynu i telekomunikačných a navigačných systémoch. "Dlhodobejšie výpadky by sa pravdepodobne objavili v doprave, komunikácii, bankovom a finančnom systéme a verejných službách, distribúcii pitnej vody, vznikli by straty kvôli znehodnoteniu rýchlo kaziacich sa potravín a liekov, kvôli výpadkom chladiacich zariadení," uvádza správa Národného výskumného centra.

V tejto súvislosti sa pripomína geomagnetická búrka v roku 1989, ktorá viedla k 9-hodinovému výpadku dodávok elektriny pre milióny ľudí v Kanade. Ak by sa opakovala solárna búrka s intenzitou roku 1859, potom by možné škody len v USA dosiahli okolo dvoch biliónov dolárov. Ich náprava by si potom mohla vyžiadať štyri až desať rokov.

Robert Rutlege z Úradu pre oceány a atmosféru však zdôraznil, že takýto scenár predstavuje extrémny variant, pretože ako energetické firmy, tak operátori satelitov sledujú informácie o slnečnej aktivite a sú schopní dopady veľkých erupcií zmierniť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu