Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zem má brata: Obývateľná planéta je hneď "za rohom"!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: ESA)

PRAHA - Astronómovia našli obývateľnú planétu, na ktorej môžu byť navyše takmer totožné podmienky ako na Zemi. Hviezda GJ 667C pritom leží "len" 22 svetelných rokov ďaleko. Čo je vlastne takmer za rohom.

Ak by ľudstvo disponovalo kozmickými loďami, schopnými dosahovať rýchlosť blízku rýchlosti svetla, mohla by ľudská posádka teoreticky letieť tam i späť. Avšak, či by tam našla život, nie je isté. Vedci zatiaľ nemôžu s istotou povedať, či na planéte existuje voda, akokoľvek je to pravdepodobné. V systéme sú ešte ďalšie tri planéty, zrejme plynní obri.

"Množstvo energie z hviezdy dáva planéte správnu teplotu, a ak má ešte vlhkú atmosféru a pevný povrch s vodnými plochami, má esenciálne podmienky pre vznik života," cituje ABC News profesora Chrisa Tinneya z Univerzity v Novom Južnom Walese. A to z nej robí doteraz nejnádejnejšieho kandidáta na rozvoj mimozemského života, hoci je takmer štyrikrát väčšia ako Zem.

Avšak niektorí odborníci spochybňujú, že by sa mohol na planétach pri červenom trpaslíkovi rozvinúť život, pretože hviezdy tejto triedy vysielajú do svojho okolia smrtiace erupcie sprevádzané silnou radiáciou. Tieto erupcie sú oveľa častejšie a silnejšie ako pri našom Slnku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu