Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Na Zem sa rúti slnečná búrka: Hrozí, že ochromí mobilné siete aj letecké navigácie!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: nasa)

WASHINGTON – Najsilnejšia slnečná búrka za ostatných 7 rokov je blízko k tomu, aby zasiahla Zem! Až do stredy by malo Slnko k Zemi vysielať množstvo vysokoenergetických protónov, ktoré budú ovplyvňovať magnetické pole našej planéty. Ohrozené sú mobilné siete, letecké navigácie, poškodiť môžu satelity a elektrické siete.

Geomagnetická búrka je najsilnejšia od roku 2005, na päťstupňovej škále ale dosahuje úrovne tri a experti ju hodnotia síce ako silnú, nie však ťažkú alebo extrémnu, čo sú dva zostávajúce stupne. Silná búrka by podľa NOAA mohla narušiť činnosť systémov, ktorými sú vybavené satelity, a na severnom a južnom póle aj rádiové spojenie.

V polárnych oblastiach by mohla spôsobiť problémy aj leteckej navigácii alebo ropným zariadeniam. Švajčiarsky denník Blick uvádza, že v rámci preventívnych opatrení boli v týchto oblastiach presmerované niektoré lety, čiastočky by totiž mohli narušiť navigačné systémy lietadiel.

Fyzik Doug Biesecker zo strediska "kozmického počasia", ktoré monitoruje situáciu v okolí Zeme agentúre AFP povedal, že erupcia by veľký vplyv mať nemala. Obyvatelia Európy a Ázie by však dnes večer mohli pozorovať polárnu žiaru.

Sama erupcia nebola nič pozoruhodného, podotkol Biesecker, do vesmíru ale "fenomenálnou rýchlosťou" 6,4 milióna kilometrov za hodinu vychrlila množstvo plazmy so silným magnetickým poľom.

Erupcie, čiže vymrštenia koronálnej hmoty, sa na Slnku objavujú pri nestabilite magnetického poľa. Keď sa mrak vyvrhnutých nabitých častíc stretne s magnetickým poľom Zeme a s atómami dusíka a kyslíka v jej atmosfére, vzniká neobvyklá hra svetiel.

Slnečnú erupciu historicky prvýkrát pozoroval Richard Carrington 1. septembra 1859. Zatiaľ najsilnejšia zaznamenaná nastala 4. novembra 2003. Nachádzala sa však za okrajom slnečného disku, takže nemala významnejší vplyv na Zem.

Približne pred 30 rokmi spôsobila slnečná búrka v kanadskej provincii Quebeck celoštátny výpadok prúdu. V tme sa vtedy ocitlo až 6 miliónov ľudí!

Slnko je čoraz aktívnejšie

"Slnko sa prebúdza z hlbokého spánku. V najbližších rokoch treba počítať s výrazne zvýšenou slnečnou aktivitou," uviedol denník Bild vyjadrenie Richarda Fishera, vedúceho oddelenia heliofyziky v NASA z roku 2010.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu