Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Svet má nového najmenšieho človeka: Nepálec Dangi meria iba 54,6 cm

Candru Bahadur Dangi Zobraziť galériu (7)
Candru Bahadur Dangi

KÁTHMANDU - Sedemdesiatdvaročný Nepálec Candru Bahadur Dangi bol dnes potvrdený ako najmenší človek na svete. Podľa oficiálneho merania zástupcov Guinessovej knihy rekordov meria len 54,6 centimetra. To je o 5,3 cm menej, ako doterajší rekordman, Filipínec Junrey Balawing, ktorý meria 59,93 centimetra napísala agentúra AFP.

Dangi žije v južnom Nepále, kde je svojím spôsobom celebritou. Pravidelne sa objavuje na miestnych akciách a začína náboženské slávnosti. Drobučký starček váži iba 12 kilogramov, podľa členov svojej rodiny sa však teší dobrému zdraviu.

"Pokiaľ má skutočne 72 rokov, potom je zďaleka najstarším človekom, ktorý bol označený za najmenšieho na svete od vzniku Guinessových rekordov pred 57 rokmi," povedal AFP šéfredaktor publikácie Craig Glenday.

Sám Dangi svoje oficiálne uznanie vníma ako istú formu odškodnenia za roky trápenia, ako sa pred časom zveril agentúre AFP. Osirel vo veku 12 rokov, potom sa ho ujali príbuzní, ktorí ho ukazovali za peniaze na púťach. Postupne sa mu podarilo začať si sám skromne zarábať na živobytie tkaním z juty. Svoju dedinu ležiacu vo veľmi chudobnej oblasti Nepálu asi 350 kilometrov od Káthmandu opustil len pri hŕstke príležitostí.

V rámci ceremónie Guinessovej knihy rekordov sa Dangi prvýkrát v živote vydal do hlavného mesta. "Chcel by som cestovať do zahraničia a spoznať ľudí po celom svete," povedal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu