Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Objavili najstarší organizmus na Zemi: Je ním Neptúnova tráva

Posidonia má svetový primát
Posidonia má svetový primát (Zdroj: cim.irb.hr)

PERTH - Stredomorské porasty posidonie sú podľa austrálskych vedcov najdlhšie žijúcimi organizmami na Zemi. Ich vek je až 200 tisíc rokov, uvádza sa v správe v časopise PLoS One. Za držiteľa rekordu dlhovekosti bola doteraz považovaná "kráľova lomatia" - 43,6 tisíc rokov starý strom v Tasmánii.

Vzorky posidonie, ktorú prezývajú "Neptúnova tráva", získali odborníci zo štyroch desiatok "vankúšov" pásu dna Stredozemného mora v dĺžke 3600 kilometrov medzi Španielskom a Cyprom. Analýza ich DNA ukázala, že vek rastlín sa pohybuje od stotisíc do dvestotisíc rokov.

Posidonia je síce kvitnúca rastlina, ale množí sa nepohlavne, klonovaním. Rastie na piesku v hĺbke až 35 metrov v trsoch so šiestimi až siedmimi listami so šírkou jeden a dĺžkou až 150 centimetrov. Rastlina vytvára sieť odnoží a koreňov, ktoré mieria dolu do dna i nahor a vytvára tak obrie celky. Korene a pakorene jej umožňujú nielen odolávať morskému prúdeniu, búrkam a zanášaniu bahnom a pieskom, ale aj zhromažďovať zásoby živín.

Napriek svojej mimoriadnej húževnatosti je však posidonia ohrozená pobrežnými stavbami a otepľovaním. "Pomaly sa presúva pred teplejšími vodami k severu, ale ďalej než na južný breh Európy nemôže," upozornil Carlos Duarte zo Západoaustrálskej univerzity.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu