Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

VIDEO Na zem sa obrovskou rýchlosťou zrútil 100-kilový meteorit!

Meteorit prekonal rýchlosť zvuku
Meteorit prekonal rýchlosť zvuku (Zdroj: YouTube)

ROCKHAVEN - Kanaďania zaznamenali obrí meteorit s odhadovanou hmotnosťou 100 kilogramov, napísal vo štvrtok webový portál tamojšieho denníka Metro. Časť jeho letu sa im podarilo natočiť.

Vesmírne teleso zapálilo v utorok v noci nebo nad stredokanadským Saskatchewanom. Odborníci vypočítali, že zvyšky meteoritu s najväčšou pravdepodobnosťou dopadli blízko Rockhavenu.

Očití svedkovia opísali jasné svetlo a aerodynamický tresk. Meteorit letel približne 20 kilometrov za sekundu, to je šesťdesiatkrát rýchlejšie než rýchlosť zvuku.

"Vzduch v jednom okamihu akoby explodoval," cituje portál Sandru Bjerknessovú z Battlefordu. Zvuk výbuchu mohli Kanaďania zaznamenať vo chvíli, keď sa meteorit rozpadol na časti.

Kanadská televízia CTV označila meteor za "výnimočný jav", ktorý možno na vlastné oči vidieť len raz za život. Let meteoritu natočil kanadský astronóm Don Hladiuk pomocou špeciálnej kamery.

Kanadské zákony prisudzujú vlastníctvo úlomkov meteoritov majiteľom pozemkov, na ktoré dopadli. Pátrači po zvyškoch vesmírneho telesa, ktoré spadli na kanadské územie, tak musia pred prieskumom získať povolenie majiteľa danej nehnuteľnosti. Časti meteoritu sa mohli rozpadnúť na väčšie úlomky, ale aj na prach.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu