Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Jeden živý a pätnásti mŕtvi: Narodilo sa nás už 107 miliárd!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: vipdictionary.com)

LONDÝN - Počet obyvateľov na Zemi presiahol podľa OSN v októbri sedem miliárd. Koľko ale bolo tých, ktorí žili a zomreli pred nami?, kladie si otázku server BBC.

Často sa hovorí, že na Zemi žije viac ľudí, než koľko ich kedy zomrelo. Táto myšlienka pomáha šíriť hrozivú predstavu, že populácia rastie príliš rýchlo. Faktom tiež je, že v porovnaní s dneškom žilo na našej planéte v minulosti oveľa menej ľudí. Živí by teda museli prečíslovať mŕtvych. Ale je tomu naozaj tak?

Počty živých, ktoré máme k dispozícii, sú celkom dôveryhodné. Problém nastáva, keď chceme spočítať mŕtvych: ako to urobiť a kedy vlastne začať. Americký výskumný ústav Population Reference Bureau sa o to pokúsil. Za východiskový bod označil Wendy Baldwin okamih, kedy sa na Zemi objavil Homo sapiens. Známy je aj výsledný počet obyvateľstva planéty. Problém spočíva v tom, že o počtoch medzi týmito dvoma bodmi nemáme prakticky žiadne informácie a vedci ich museli kvalifikovane odvodiť.

V 20. storočí klesla pôrodnosť z 40 narodených na 1000 obyvateľov za rok na 31 v roku 1995 až na dnešných 23. V dávnych časoch ale ľudstvo podľa Baldwina potrebovalo na svoje zachovanie aspoň 80 pôrodov na 1000 obyvateľov na rok, pretože ľudia sa dožívali nižšieho veku a oveľa menej z nich sa tak dočkalo vlastných detí.

"Dnes sa očakávaná dĺžka života pohybuje medzi 75 až 80 rokmi, čo bolo predtým úplne nemysliteľné," hovorí Baldwin. "Odhadujeme, že v stredoveku bolo toto číslo o niekoľko desaťročí nižšie. Mnoho ľudí sa nikdy nedožilo dospelosti a nemohli tak na svet priviesť potomkov."

Údaje pomáhal spresňovať technologický rozvoj. "Písané záznamy existujú odvtedy, čo sa štáty začali zaujímať o svojich obyvateľov a sčítať ich, aby od nich vybrali dane," vysvetľuje výskumník. Od roku 1800 a krátko predtým sa presnosť dát radikálne zlepšuje. "S vysokou mierou pravdepodobnosti môžeme povedať, že zhruba v tomto čase sa počet obyvateľov na Zemi pohyboval okolo miliardy."

Vysvetľuje, že tieto údaje umožnia taktiež veľkú presnosť ohľadom počtu všetkých ľudí, ktorí kedy na planéte žili, pretože populácia začala radikálne rásť práve v tomto čase. To znamená, že aj v prípade, že odhady o predchádzajúcich dobách nebudú úplne presné, sa nijako dramaticky výsledný pomer mŕtvych k živým nezmení.

Aké sú teda výsledné čísla? Podľa odhadov dnes žije na Zemi sedem miliárd ľudí, pričom celkovo ich dohromady žilo 107 miliárd. To sa teda ani zďaleka nepribližuje okamihu, kedy by počet živých prerástol počet mŕtvych. V skutočnosti pripadá na jedného žijúceho približne 15 zomrelých. Sedem miliárd mŕtvych sme prekročili kedysi dávno medzi rokmi 8000 pred Kristom a začiatkom nášho letopočtu.

Zostáva otázka, či niekedy naozaj dosiahneme moment, keď živí prečíslia mŕtvych, čo by znamenalo ešte masívnejší populačný rast. "Dokážete si na planéte predstaviť 100 alebo 150 miliárd ľudí? Ja teda rozhodne nie," dodáva Baldwin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu