Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Bizarná štúdia dokazuje: Pravičiari sú hlúpejší ako ľavičiari

Obama by mal byť podľa štúdie inteligentnejší ako jeho prezidentský protikandidát Romney
Obama by mal byť podľa štúdie inteligentnejší ako jeho prezidentský protikandidát Romney (Zdroj: SITA)

ST. CATHARINES - Ľudia s pravicovými názormi bývajú menej inteligentní ako ľudia s ľavicovými názormi a deti s nízkou inteligenciou mávajú v dospelosti rasistické a xenofóbne názory, uvádza kontroverzná štúdie.

Kanadskí akademici analyzovali rozsiahle britské štúdie, ktoré na vzorke viac ako 15 000 ľudí porovnávali detskú inteligenciu s politickými názormi v dospelosti. Autori tvrdia, že ľudia s nízkou inteligenciou tiahnu k pravicovým názorom preto, že sa tak cítia bezpečnejšie. Štúdia tiež uvádza, že rasistické názory nedeterminuje vzdelanie ani sociálny status, ale vrodená inteligencia.

Výskum publikovaný vo vedeckom časopise Psychological Science ďalej tvrdí, že pravicová ideológia vyšľapáva ľuďom s nízkymi kognitívnymi schopnosťami cestičku k predpojatosti voči iným rasám a minoritným skupinám typu homosexuálov.

Ľavicovosť podľa nej naopak smeruje k väčšej myšlienkovej otvorenosti. Ako príklad sa dajú použiť Spojené štáty - demokrati zvolili prvého čierneho prezidenta USA, Baracka Obamu. Ale pravicová ideológia vraj vedie k predsudkom - republikán Mitt Romney je kritizovaný pre svoje názory na homosexuálov.

Akademici z Brock University v Ontáriu využili informácie z britských longitudinálnych štúdií, ktoré merali inteligenciu niekoľkých tisícok detí vo veku 10 a 11 rokov, a potom sa pýtali na ich politické názory, keď dosiahli 33 rokov. Zistili, že existuje silná korelácia medzi nízkou inteligenciou ako detí tak dospelých a pravicovou politikou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu