Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Republikánske primárky v superutorok vyhral Mitt Romney

Mitt Romney
Mitt Romney (Zdroj: SITA)

BOSTON - Mitt Romney sa stal víťazom súboja, ktorý v takzvaný superutorok zviedli nominanti Republikánskej strany na prezidenta v desiatich amerických štátoch. Primárne voľby pre seba rozhodol v štátoch Idaho, Massachusetts, Virgínia, Vermont a, po veľmi tesnom boji, aj v kľúčovom Ohiu.

Romneyho najvážnejší konkurent, bývalý pennsylvánsky senátor Rick Santorum, bodoval v Severnej Dakote, Oklahome a Tennessee. Bývalý predseda Snemovne reprezentantov Newt Gingrich zvíťazil v jeho rodnej Georgii.

Romney zrejme vyšiel víťazne aj z nominačného súboja na Aljaške, ktorá hlasovala ako jeden z 10 štátov v rámci takzvaného superutorka. Informoval o tom televízny kanál CNN, ktorý sa odvoláva na výsledky z 86 percent volebných zhromaždení. Romneyho podľa nich podporilo 33 percent voliteľov, zatiaľ čo jeho najvážnejší súper Rick Santorum sa umiestnil na druhom mieste s 29 percentami. Ďalších 24 percent získal texaský kongresman Ron Paul a ako posledný so 14 percentami skončil bývalý predseda Snemovne reprezentantov Newt Gingrich.

Superutorok bol jedným z najdôležitejších dní v rámci celej série amerických primárok. V superutorok bolo v hre viac ako 40 percent zo všetkých delegátov, ktorí rozhodujú o republikánskom vyzývateľovi demokrata Baracka Obamu. Favoritom zostáva bývalý guvernér štátu Massachusetts Mitt Romney, no ani ten by úradujúceho šéfa Bieleho domu nakoniec neporazil. V pondelok zverejnené výsledky prieskumu televízie NBC a denníka Wall Street Journal dokonca ukázali, že Obama si poradí s ktorýmkoľvek z republikánskych kandidátov. Meno svojho súpera pre prvý novembrový utorok sa však aj on oficiálne dozvie až koncom leta.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu