Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dievčatku (10) predpovedali smrť: Narodilo sa bez obličiek!

Alice so šťastným otcom Georgeom
Alice so šťastným otcom Georgeom (Zdroj: North News)

LONDÝN - Statočná Alice Skinnerová (10), ktorá na svet prišla bez oboch obličiek, má po úspešnej transplantácii a operácii kolien konečne šancu na "normálny" život. Mnohokrát sa však ocitla na pokraji smrti a lekári jej nedávali žiadnu šancu. Jej stav si vyžiadal až 27 chirurgických zákrokov.

V Anglicku sa s touto vážnou diagnózou narodí jedno dieťa z milióna. "Boli časy, keď sme si mysleli, že to nezvládneme," spomína na ťažké chvíle otec George (41) a dodáva: "Každé jej narodeniny pre nás boli obrovským míľnikom. Nikdy sme si netrúfali pozerať sa tak ďaleko do budúcnosti. A teraz je z nášho dievčatka dospelá malá dáma plná energie."

Čakanie na transplantáciu však bolo dlhé. Rodina s malou Alice jazdila trikrát týždenne do nemocnice v Newcastli na dialýzu a všetci dúfali, že sa konečne nájde vhodný darca. Ani jeden z rodičov ním, bohužiaľ, nebol.

Zlom nastal v roku 2008, kedy sa podarilo zohnať "vhodnú" obličku. Zhoda však nebola stopercentná. Napriek tomu si Alice konečne mohla dopriať kolu, čokoládu, sušienky a ďalšie potraviny, ktoré pre ňu do tej doby boli tabu.

O rok neskôr však prišla ďalšia kríza. Dievčatku sa v mozgu začala hromadiť tekutina. "Lekári jej nedávali žiadnu šancu. Prekvapilo ich, že to nakoniec zvládla. Je zázrak, že je ešte tu s nami," hovorí so slzami v očiach otec.

Pridali sa však problémy s kolenami. "Sedem rokov na dialýze si vybralo svoju daň. Ovplyvnilo to hladinu vápnika v jej tele. Bez obličiek ho kosti nedokázali vstrebávať, takže sa jej skrútili kolená. Nemohla už bez pomoci chodiť," rozpráva George.

Pred niekoľkými týždňami nasledovala ďalšia vážna operácia. Snáď už posledná. Vďaka nej sa Alice konečne opäť postaví na vlastné nohy. "Teraz sa už pohybuje okolo domu o barlách," hovorí hrdý otec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu