Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Facebook a Google: Vedia o vás viac ako vaša manželka!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Majú prístup do nášho súkromia. Internetové služby ako Facebook alebo Google sa pravidelne dostávajú k množstvu osobných informácií. Milióny ľudí im ich poskytuje denne, a navyše dobrovoľne. Pre tieto servery preto nie je problém o nás zistiť koľkokrát aj viac, než vedia naši priatelia, partneri či zamestnávatelia.

Internetoví používatelia sa často stretávajú s vyplňovaním najrôznejších formulárov o sebe. Aj vďaka tomu sa vyhľadávače ako Google stávajú obrovskými "kotlami dát". Majú totiž prístup k informáciám - napríklad cez e-maily, videá, blogy, sociálne siete a ďalšie služby.

Čím viac o vás majú tieto servery informácií, tým lepšie pre nich. Existujú samozrejme zákony na ochranu dát, ale tie neupravujú, aby vám weby povedzme neservírovali reklamy šité na mieru. Navyše Facebook sa s problémom ochrany dát svojich užívateľov potýka už dlhšie.

Pod paľbou kritiky sa ocitol aj Google - po tom, čo prezradil svoje tohtoročné plány. Chce totiž prepojiť všetky možné dáta z rôznych aplikácií a vytvoriť jeden účet so všetkými informáciami naraz. A to všetko v rámci služby Google Plus, konkurenta Facebooku, ktorý už po celom svete nalákal približne 90 miliónov užívateľov.

Cieľom Googlu je vytvoriť ľahko ovládateľné prostredie, kde budete môcť robiť čokoľvek - navštevovať svoj mail, pozerať sa na videá na Youtube, písať si blog alebo kalendár. Lenže aj tu o vás bude kompletná zbierka informácií. Odporcovia tohto kroku považujú počínanie internetového giganta za masívny zásah do ľudského súkromia a veľkú zradu. Nechcú, aby sa všetky informácie takto objavovali na jednom mieste.

"Veci, ktoré by ste dnes mohli robiť v relatívnej anonymite, budú výslovne spojené s vaším menom, tvárou alebo napríklad aj telefónnym číslom," vyjadruje svoj názor Larry Dignan, novinár a správca webu ZDnet.com.

Google tak mení podmienky pre nakladanie s dátami za chodu. Nezneužíva ich, len ich chce zjednotiť. Kritici však trvajú na svojom. "Goggle bude vedieť viac, než vaša manželka. Všetko, čo sa bude diať na vašej obrazovke, do neho bude zapojené."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu