Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Delta kvôli slnečnej búrke odklonila lety od polárnej oblasti

DETROIT - Americká letecká spoločnosť Delta Air Lines odklonila niekoľko letov medzi Detroitom a Áziou, ktorých trasy vedú cez polárne oblasti, aby sa tak vyhla prerušeniam v letovej komunikácii. Tie totiž môže spôsobiť silná slnečná búrka, ktorá bude ovplyvňovať magnetické pole našej planéty. Informovala o tom dnes letecká spoločnosť.

Búrka, pokladaná za najsilnejšiu od roku 2005, už viacerým americkým aerolíniám zapríčinila menšie narušenia a Delta oznámila, že preto zmenila trasy "malého počtu" letov. Čas odletov sa odložil približne o 15 minút.

"Zažívame sériu výbuchov na Slnku, čo ovplyvňuje našu oblohu v severnej časti sveta," vysvetlil hovorca Delty Anthony Black. "Môže to ovplyvniť aj schopnosť komunikácie," povedal ďalej. "Preto boli trasy cez polárne oblasti posunuté oproti zvyčajnej situácii viac na juh," dodal.

Hovorca americkej leteckej spoločnosti United Airlines Mike Trevino uviedol, že spoločnosť odklonila v pondelok kvôli slnečnej búrke jeden let, ale dnes žiaden. Aerolínie American Airlines oznámili, že slnečná búrka nemala na ich prevádzku žiaden vplyv, ale atmosféru monitorujú, oznámil hovorca Ed Martelle.

Americký Národný úrad pre oceány a atmosféru (NOAA) v pondelkovom tlačovom vyhlásení informoval, že vydal v nedeľu upozornenie o "geomagnetickej búrke na Slnku, ktorú sprevádzajú záblesky žiary". Dôsledkom búrok je aj výraznejšia polárna žiara.

NOAA tiež uviedla, že vydala varovanie pred slnečným žiarením, ktoré môže počas búrok nepriaznivo ovplyvniť komunikačné systémy vo veľkých nadmorských výškach, satelity vo vesmíre či odpaľovanie rakiet. NOAA zdôraznila, že ide o najsilnejšiu slnečnú búrku a žiarenie od roku 2005.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu