Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Technické novinky v roku 2012: Ohúria nás tieto "hračky"!

Tablety budú aj tento rok
Tablety budú aj tento rok "in" (Zdroj: SITA)

PRAHA - Časy, kedy sa deti hrávali s drevenými koníkmi a súperili o to, kto trafí viacej guľôčok do jamky, sú asi nenávratne preč. Technické inovácie sa neuveriteľne rýchlo zdokonaľujú a dokonca čaru moderných "hračiek" podľahli aj dospelí. Tento rok by sa na trhu chceli presadiť také novinky ako televízia na želanie či ovládanie bez nutnosti sledovať displej zariadenia.

Elektronické šperky

O návrh mobilu, komunikátora alebo MP3 prehrávača, ktorý by sa dal nosiť na ruke ako šperk, sa snažila pomaly každá značka. Žiadna neuspela, čo sa má tento rok zmeniť. Limitujúce faktory v tomto smere sú: materiál, užívateľské a komunikačné rozhranie a výdrž akumulátora vzhľadom na jeho nutnú miniaturizáciu. Zatiaľ najďalej sa dostal Apple so svojím iPod-om nano. Už pred jeho príchodom na trh sa špekulovalo, že bude mať podobu hodiniek.

 

Ovládanie hlasom

Ovládanie hlasom nie je žiadnou novinkou, ale doteraz bolo jeho nasadenie neúspešné. Teraz však prišla elektronická asistentka Siri a bariéra odmietania zo strany zákazníka sa zdá byť preklenutá. Každý anglicky hovoriaci užívateľ smartfónu alebo tabletu si tak už čoskoro bude môcť za jazdy v aute pohodlne objednať letenku alebo napríklad pizzu, zorganizovať schôdzku alebo si nadiktovať poznámky, ktoré sa automaticky prevedú do textu. To všetko bez jediného pohľadu na displej a bez nutnosti hoci jediného dotyku displeja alebo klávesnice.

 

Program televízie na želanie

USA zažívajú malú revolúciu. Systémy pre sledovanie televízie na želanie, ako sú Netflix, Hulu, TiVo, Apple TV alebo Roku, už významne menia trh s platenou televíziou. Vlani sa prvé lastovičky objavili aj v Česku. Do smarttelevízorov Samsung pribudla on-line video požičovňa s ponukou filmov v HD rozlíšení aj v 3D. Analytici predpokladajú, že práve on-line distribúcia filmov, seriálov a zábavných relácií významne ovplyvní trh so satelitnou a káblovou televíziou.

 

Tablety nahradia notebooky

Záchranným kruhom pre mierne stagnujúce IT odvetvia budú tablety. Nové modely pravdepodobne predstaví väčšina významných výrobcov ako z oblasti IT, tak i spotrebnej elektroniky. Alfou a omegou bude tenké a pevné telo a dlhá výdrž batérie. Oproti prvým tabletom bude bohatšia ponuka prípojných miest - USB host, HDMI a čítačka pamäťových kariet budú samozrejmosťou.

 

Zdravie pod dohľadom

Jednoduché mobilné aplikácie a "zdravotné sociálne siete" umožnia ľuďom zaznamenávať ich zdravie a prebrať svoje problémy či pokroky s ostatnými. Sofistikované nástroje, komunikujúce s vaším počítačom alebo mobilným telefónom, budú sledovať vašu aktivitu, tlak alebo tep. To všetko opäť analyzované v reálnom čase. S využitím rozpoznávania vzorcov a pravidelnosťou na veľkom vzorke dát možno očakávať zaujímavé objavy, výskumy a účinnú prevenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu