Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Záhadné Turínske plátno máta vedcov: Nevedia dokázať, že je to podvrh!

Turínske plátno Zobraziť galériu (2)
Turínske plátno (Zdroj: radiovaticana.cz)

PRAHA - Tímy vedcov stále skúmajú záhadný pôvod Turínskeho plátna. Vatikán im ale odkazuje, že je to zbytočné, pretože zázrak sa pomocou vedy jednoducho vysvetliť nedá. Posledný výskum talianskych vedcov pomocou laserov ale popiera, že by rúcho mohlo byť stredovekým falzifikátom.

 "Pre vedu je Turínske plátno stále niečím nevysvetliteľným," uviedol vatikánsky denník L'Osservatore Romano vo svojom obsiahlom článku k tejto téme.

Vedci z Národného úradu pre moderné technológie a energiu (ENEA) po piatich rokoch experimentov s lasermi došli k záveru, že tajomný odtlačok tváre fúzatého muža a jeho ukrižovaného tela nie je možné reprodukovať modernými vedeckými technológiami.

Popreli tak výskumy uskutočnené v roku 1988 v Oxforde, Zürichu a Arizone takzvanou radiouhlíkovou metódou, podľa ktorej Turínske plátno pochádza z obdobia medzi rokmi 1260 a 1390 nášho letopočtu.

Hoci samotný Vatikán pravosť Turínskeho plátna nikdy nepotvrdil, pápež Benedikt XVI. sa o jeho pôvode zmienil pri návšteve Turína v máji 2010: "Ide o pohrebné rúcho, v ktorom boli zabalené ostatky ukrižovaného muža v plnej korešpondencii s tým, čo nám hovoria evanjeliá o Ježišovej smrti," uviedol vtedy pápež.

Na plátne je akoby vytlačená podoba vysokého dlhovlasého muža, ktorý má na boku, chodidlách a zápästiach viditeľné krvavé rany. Plátno je uchovávané v turínskej katedrále, kam sa mu stále chodia klaňať nespočetní pútnici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu