Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Krásku zabila rakovina krčka maternice, zomrela matke v náručí

Mercedes bola plná života Zobraziť galériu (2)
Mercedes bola plná života (Zdroj: thisiscornwall.co.uk)

CORNWALL - Dvadsaťtriročná Mercedes Curnowová zomrela predčasne na rakovinu, ktorá sa dala včas podchytiť. Lekári jej však povedali, že je na potrebné vyšetrenie ešte mladá, čím sa nepriamo podpísali pod jej ortieľ smrti.

"Podľa niektorých lekárov vám v dvadsiatich rokoch rakovina nehrozí. Ignorujú preto všetky varovné príznaky. V prípade mojej dcéry už potom bolo neskoro," sťažuje si jej zúfalá matka Sandra Cousinsová. Mladá dievčina teda ešte mohla žiť.

 "O špeciálne vyšetrenie dcéra žiadala ešte ako 20-ročná, keď cítila gynekologické problémy, ale odmietli jej vyhovieť. O rok neskôr - v apríli 2010, jej zrazu diagnostikovali rakovinu krčka maternice. A to už bolo neskoro," podotýka Sandra.

Mercedes po zdrvujúcej diagnóze absolvovala 33 rádioterapií a deväť mesiacov chemoterapie, ale nič nezabralo. Napriek tomu dúfala, že zákernú chorobu sa jej podarí poraziť. Nestalo sa tak, zomrela minulý rok 14. decembra doma v náručí svojej matky.

"Keby jej urobili cytologické vyšetrenie hneď, keď o to žiadala, bola by nažive. Ide o agresívny druh rakoviny, preto sa musí podchytiť čo najskôr," upozorňuje Cousinsová​​, ktorá sa so stratou dcéry len ťažko vyrovnáva. Založila preto nadáciu, aby varovala mladé dievčatá, ktoré síce zatiaľ nemajú na vyšetrenie normálne nárok, napriek tomu by na ňom ale mali trvať.

Určitý podiel viny na tom nesie aj britská legislatíva, ktorá sa v roku 2003 zmenila. Do tej doby vykonávali preventívne testy u žien od 20 rokov, ale potom vekovú hranicu posunuli nad 25 rokov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu