Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Objavili obrí hmyz: Z 20 cm kobylky naskakuje husia koža!

Giant Weta dokáže zjesť celú mrkvu
Giant Weta dokáže zjesť celú mrkvu (Zdroj: Solent)

NOVÝ ZÉLAND - Nový Zéland je domovom najväčšieho hmyzu na svete. Volá sa Giant weta a dorastá do dĺžky až 20 centimetrov. Mark Moffett (53) z Colorada tam teraz objavil jedného príslušníka tohto rodu, ktorý váži 71 gramov, a je tak najťažším hmyzom na svete, uviedol server dailymail.co.uk.

Milovník prírody Moffett pátral po obrovskom hmyze dva dni na odľahlom novozélandskom ostrove, jeho pátranie sa ale vyplatilo. Jedinec s rozpätím krídel takmer 18 centimetrov bol vyhlásený za najväčší hmyz, aký kedy bol nájdený.

Išlo o samičku, ktorá bola tak veľká, že dokázala skonzumovať celú mrkvu. "Hrozne jej to chutilo. Vyzeralo to, že úplne ignoruje fakt, že sa opiera o naše ruky a pokračovala v žuvaní," opísal Moffett.

"Celú mrkvu by zjedla za chvíľočku, ale vzhľadom na to, že ide o extrémne ohrozený druh, nechceli sme riskovať zažívacie ťažkosti," dodal s tým, že wetu potom vrátil na jej pôvodné miesto na strome.

Weta je maorský názov, ktorý zahŕňa asi 70 endemických hmyzích druhov Nového Zélandu. Giant weta sú najväčšími z nich, ostatné takých rozmerov nedosahujú. Názov v preklade znamená Boh odporných vecí.

Weta vyzerá ako saranča, veľká kobylka s dlhými tykadlami alebo svrček s ostnatými nožičkami a veľkými hryzadlami. Pôvodne žil tento hmyz aj na pevnine, tam ho ale vyhubili potkany.

Obrí hmyz

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu