Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

V Mexiku mali objaviť nový dôkaz o konci sveta v roku 2012!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: energyfanatics.com)

MEXIKO - V blízkosti zrúcanín starého mayského osídlenia v mexickom Comalcalcu archeológovia objavili tehlu, na ktorej je vyrytý fragment kalendára, ktorý končí rokom 2012, uviedla agentúra AP. Je to už druhý nález, ktorý uvádza tento rok ako koniec určitého cyklu. S predchádzajúcim objavom sa zhoduje aj v dátume 21. 12. 2012.

Mexický archeologický inštitút trvá na tom, že starí Mayovia na tento dátum nepredpovedali žiadnu katastrofu, len skončí jeden cyklus a bude nahradený novým.

Chrám v Comalcalcu je medzi starými mayskými rituálnymi stavbami nezvyčajný tým, že je postavený z tehál. Práve na jednej z nich vedci našli vyrytú zmienku o konci kalendárneho cyklu v decembri 2012. Rytina sa nachádzala na vnútornej strane tehly. Pochádza z doby pred zhruba 1300 rokmi.

Doteraz jediná mayská pamiatka, ktorá odkazuje k roku 2012, je kamenná tabuľka z Tortuguera v juhomexickom štáte Tabasco. Práve vtedy má skončiť posledný, trinásty cyklus tzv. Dlhého počtu. Cykly, ktoré sa v mayskom kalendári nazývajú baktuny, trvajú 394 rokov. Vzhľadom na to, že starí Mayovia vnímali plynutie času cyklicky, teda ako pravidelné opakovanie určitých periód, mal by sa po naplnení 13. baktunu (ktorý začal 11. augusta 3114 pred n.l.) kalendár pretočiť opäť na začiatok. Podľa prevedenia mayského datovania do gregoriánskeho kalendára by k tomu malo dôjsť v deň zimného slnovratu, 21. decembra 2012.

Koniec 13. baktunu je na tabuľke z Tortuguera však sprevádzaný ťažko čitateľným a málo zrozumiteľným textom, ktorý ponúka mnoho spôsobov interpretácie. Hovorí sa v ňom o príchode tajomného mayského boha menom Bolon Yokte, ktorý sa "znesie z nebies".

Zrejme aj z tohto dôvodu priťahuje tento dátum pozornosť lovcov a vykladačov mystérií. Podľa rôznych predpovedí tak má na konci roku 2012 dôjsť ku globálnej katastrofe. Apokalyptický koniec sveta má mať napríklad na svedomí zrážka s planétou Nibiru.

Iní hovoria o duchovnej obrode sveta, transformácii vedomia ľudstva a nastolení nového poriadku, ktorý sa vráti k pôvodným, nehmotným hodnotám.

Vedci z Mexického archeologického inštitútu ale tieto mysteriózne predpovede odmietajú. Podľa nich koniec jedného Dlhého počtu neznamená nič iné, než že sa začne nový Dlhý počet. "Mesianistické videnie západného sveta pokrútilo obraz chápania vesmíru starými juhoamerickými civilizáciami," uviedli odborníci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu