Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rusi to chcú všetkým natrieť: Postavia takúto "opachu"!

Plány sú naozaj impozantné
Plány sú naozaj impozantné (Zdroj: kommersant.ru)

MOSKVA - Ruská metropola sa chce stať lákavejším cieľom pre turistov, a tak sa chystá vybudovať aj nové vyhliadkové koleso, samozrejme najväčšie na svete. Plánovaná 220 metrov vysoká atrakcia by zatienila známe "londýnske oko" (London Eye) s výškou 135 metrov aj najväčšie ruské koleso na svete; Singapore Flyer sa týči do výšky 165 metrov.

Na moskovskom výstavisku niekdajších úspechov sovietskeho hospodárstva sa zatiaľ dá kochať výhľadom len zo 75 metrov, a to je slabý odvar. Ďalšie dve menšie vyhliadkové kolesá tento rok na jar zmizli z Gorkého parku.

Podľa projektu amerického architektonického štúdia Gensler, z ktorého už vzišiel napríklad najvyšší čínsky mrakodrap, by sa moskovské koleso odklonilo od zvyčajných predstáv: koleso by bolo pevné, zatiaľ čo kabínky by sa pohybovali po koľajniciach, zaobišlo by sa bez vnútorných "výstuží", ale opieralo by sa o 320 metrov vysoký stĺp, vyrastajúci zo základu v podobe ďalšieho, na zemi položeného kolesa, vyplneného koncertnou sálou, galériami, reštauráciami, obchodmi a podzemným parkoviskom pre 2500 áut. Potenciálny investor počíta s nákladmi vo výške takmer 300 miliónov dolárov (cca 218 miliónov eur).

Kým vyhliadkové kolesá nad Londýnom a Singapurom sa týčia už od roku 2000, respektíve 2007, k moskovskému kolesu možno povedie ešte dlhá cesta. Radnica podľa denníka Kommersant len ​​vyberá, či by obrie koleso malo stáť na výstavisku, v Gorkého parku či pri stálom cirkuse na Vernadského triede. Potom by mala nasledovať dražba medzi potenciálnymi investormi.

Nová atrakcia zapadá do plánov radnice investovať 135 miliárd rubľov do rozvoja turistiky do roku 2016, aby počet turistov tou dobou stúpol zo štyroch na sedem miliónov ročne a umožnil zarábať na návštevníkoch vyše 50 miliárd rubľov ročne. Moskve na rebríčku príťažlivosti svetových turistických stredísk spoločnosti Euromonitor International patrí 19. miesto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu