Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škody na zdraví súvisiace so zmenou klímy budú obrovské!

ilustračné foto
ilustračné foto

NEW YORK - Zdravotné náklady na prírodné katastrofy, ktoré súvisia so zmenami klímy, budú obrovské. Vyplýva to zo štúdie amerických vedcov publikovanej v odbornom časopise Health Affairs, podľa ktorej sa len škody na zdraví spôsobené šiestimi katastrofami v Spojených štátoch v rokoch 2000 až 2009 vyšplhali na 14 miliárd dolárov (10,2 miliardy eur).

Na výskume, o ktorého záveroch dnes informoval internetový denník The Huffington Post, sa podieľali odborníci z Kalifornskej univerzity a americkej Rady na ochranu prírodných zdrojov (NRDC). Tí skúmali úmrtnosť a náklady na zdravotné služby počas požiarov v Kalifornii v roku 2003 a vlny horúčav v rovnakom štáte v roku 2006, sezóny hurikánov na Floride v roku 2004, rozšírenia západonilského vírusu v Louisiane v roku 2002, záplav v Severnej Dakote v roku 2009 a celoamerického znečistenia ozónom medzi rokmi 2000 a 2002.

Tieto prípady si vedci vybrali predovšetkým preto, že očakávajú, že s rastúcou teplotou planéty bude takých katastrof pribúdať. Podľa The Huffington Post je štúdia prínosná najmä tým, že sa na rozdiel od predošlých výskumov nezaoberá škodami, ktoré príroda spôsobí na majetku a infraštruktúre, ale tými, ktoré spôsobí na životoch a zdraví ľudí.

"Je to problém s ľudskou tvárou," hovorí Kim Knowltonová, ktorá výskum viedla. "Naše predchádzajúce odhady škôd spôsobených klimatickými zmenami boli bez týchto nákladov hrubo podhodnotené," je presvedčená.

Celkové škody spôsobené šesticou katastrof na zdraví vedci odhadli na 14 miliárd dolárov. Drvivú väčšinu tejto sumy - 95 percent - tvorili škody spôsobené predčasnou smrťou. Náklady spojené s takým úmrtím vrátane ceny ľudského života, ktorých bolo pri katastrofách stratených 1689, pritom podľa odhadu americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA), s ktorým pracovali aj výskumníci, dosahujú 7,9 milióna dolárov (5,7 milióna eur).

Podstatne menšiu časť škôd tvorili ďalšie zdravotnícke náklady, medzi ktoré patrilo 8992 hospitalizácií, 21 113 návštev na pohotovosti a 734 398 návštev u lekára. Ich celková cena podľa amerických odborníkov dosiahla 740 miliónov dolárov (538 miliónov eur).

Najvyššie škody zo šestice katastrof spôsobilo znečistenie ozónom, ktoré prišlo na 6,5 ​​miliardy dolárov a vlna horúčav v Kalifornii, ktorú vedci vyčíslil na 5,4 miliardy dolárov.

Výskumníci upozorňujú, že najmä kvôli rozdielnym typom dát, s ktorými v každom prípade pracovali, môžu byť skutočné škody oproti ich odhadu až o 9,6 miliardy nižšie, alebo až o 25,6 miliardy dolárov vyššie. Sú ale presvedčení, že kvôli predpokladanému väčšiemu počtu podobných katastrof v budúcnosti, porastú aj náklady na ne. Navyše upozorňujú, že v ich odhade nie sú zahrnuté ďalšie náklady - napríklad tie spojené s počtom dní, ktoré deti v takýchto prípadoch zmeškajú v škole.

Škody podľa vedcov je možné znížiť dobrou prípravou na podobné katastrofy, napríklad systémom varovania pred vlnami horúčav na pracoviskách aj v obciach alebo obmedzením znečistenia, ktoré prispieva k vysokým hladinám prízemného ozónu.

Cítite sa „pod psa“? Dajte jesennej depresii navždy zbohom!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu