Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Silný vietor v USA: Vyvrátené stromy, stĺpy a evakuácia ľudí

Vietor dosahoval intenzitu hurikánu Zobraziť galériu (6)
Vietor dosahoval intenzitu hurikánu (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Kaliforniu a priľahlé oblasti západu USA zasiahol v noci na dnes silný vietor, v niektorých oblastiach dosahujúci intenzitu hurikánu, ktorý spôsobil rozsiahle materiálne škody a výpadky elektrického prúdu.

Takzvaný vietor sv. Anny s nárazmi do 156 kilometrov za hodinu vyvrátil množstvo stromov a stĺpov elektrického vedenia a prevrátil najmenej šesť kamiónov. V južnej Kalifornii zostalo bez prúdu okolo 300 tisíc zákazníkov a v štáte Utah vyše 54 tisíc.
      
K výpadku elektriny došlo v noci nadnes aj v časti medzinárodného letiska v Los Angeles, čo zapríčinilo meškania prichádzajúcich aj odchádzajúcich letov alebo ich odklonenie na iné letiská. Zavalené cesty a nefungujúce semafory spôsobili miestami problémy aj v cestnej doprave.
      
V kalifornskej Pasadene a v meste Centerville v Utahu kvôli vetru uzatvorili školy. Strhnuté stĺpy elektrického vedenia spôsobili viacero požiarov a vynútili si evakuácie ohrozených obyvateľov. Pri jednom z požiarov domov v Pasadene utrpeli vážne zranenia štyria ľudia. Vyvrátený strom zdemoloval strechu miestnej čerpacej stanice.
      
Americká Národná meteorologická služba (NWS) vydala varovania pred silným vetrom aj pre niektoré oblasti štátov Nevada, Wyoming, Arizona a Nové Mexiko. Front sa potom presunie ďalej na východ USA do Oklahomy, Missouri a Indiany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu