Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Školáčke drvil pľúca obrí nádor, museli jej odstrániť rebrá!

Nádor bol veľký ako rugbyová lopta
Nádor bol veľký ako rugbyová lopta

LEICESTER - Len zázrakom sa podarilo britskej školáčke úspešne odstrániť z hrude obrovský nádor. Drvil jej pľúca a postupne prestávala dýchať. Boj s rakovinovým ochorením však stále nemá vyhratý.

Len kúsok od srdca vyrástol Lucy Bettsovej (13) obrovský nádor, ktorý tlačil na pľúca a dievča nemohlo chytiť dych. Lekári ju spočiatku liečili na astmu, ale aj napriek užívaniu liekov a inhalátora sa jej stav stále zhoršoval. Až röntgenový snímok odhalil útvar v hrudníku, tzv ganglioneuroblastóm. U detí ide o veľmi vzácnu formu rakoviny, ktorá napáda aj nervové tkanivo.

Hoci je dievčina štíhla, nádor sa nikde neprejavil. Bol totiž hlboko vo vnútri tela, kde ticho robil paseku. "Povedali nám, že ak Lucy nebudú okamžite operovať, zomrie," spomína jej matka Carmen. "Nádor by stále rástol a drtil by jej pľúca na srdce, až by sa nakoniec udusila."

Pri riskantnej operáciu lekári dievčaťu museli odstrániť dve ľavé rebrá a ďalšie vnútorné tkanivo, aby sa im viac než kilo vážiaci nádor podarilo vôbec odstrániť. Zákrok trval šesť hodín a ani po nej nemá Lucy stále vyhrané.

Chirurgovia totiž objavili pri chrbtici ešte jeden nádor, veľký zatiaľ "len" 10 centimetrov. Ten ale nie sú schopní odstrániť, kým dievča rastie. "Tento druhý nádor sa nachádza blízko miechy a jeho odstránenie by mohlo spôsobiť, že dcéra ochrnie na nohy," vysvetľuje jej matka. "Je to veľmi znepokojujúce, ale snažíme sa byť pozitívni a Lucy je skutočný bojovník, ktorý sa len tak nevzdáva."

Dlhý pobyt v nemocnici a obetavá starostlivosť zdravotníkov dievča naopak inšpirovali. Svoju budúcnosť vidí odvážna Lucy optimisticky a v budúcnosti chce pomáhať ľuďom ako zdravotníčka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu