Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Katastrofický scenár: Zomrieme od hladu kvôli "scvrkávaniu"?!

ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
ilustračné foto

HONGKONG/LONDÝN - Veľkosť rastlín a živočíchov sa zmenšuje kvôli otepľovaniu a nedostatku vody. Uviedli to v pondelok vedci, ktorí varovali, že táto skutočnosť by mohla mať hlboký vplyv na produkciu potravín v nasledujúcich rokoch.

"Najhorším scenárom by bolo ... keby sa plodiny a zvieratá scvrkli natoľko, že by to malo dopad na zabezpečenie potravín," povedal agentúre Reuters David Bickford zo Singapurskej univerzity.

Bickford a jeho kolegyňa Jennifer Sheridan prešli fosílne nálezy a desiatky štúdií ukazujúce, že sa mnohé druhy rastlín a živočíchov, ako sú pavúky, chrobáky, včely, mravce a cikády, zmenšili počas doby v súvislosti s klimatickými zmenami.

Spomenuli napríklad experiment ukazujúci, ako sú výhonky a plody o tri až 17 percent menšie s každým stupňom Celzia navyše pri celom rade rastlín. Každý stupeň oteplenia tiež o pol až štyri percentá zmenšuje veľkosť tela pri morských bezstavovcoch a o šesť až 22 percent pri rybách.

"Prežitie malých jednotlivcov sa môže zvýšiť s vyššími teplotami a suché podmienky môžu viesť k menším potomkom a teda k menšej priemernej veľkosti," napísali autori v štúdii, ktorá v pondelok vyšla v časopise Nature Climate Change.

"Dopady môžu siahať od obmedzenejších potravinových zdrojov, teda menšieho množstva potravy vyprodukovanej na rovnakej ploche pôdy, až po celkovú stratu biodiverzity a prípadné katastrofické zrútenie ekosystému," uviedol Bickford.

"Zatiaľ sme nezaznamenali väčšie dôsledky, ale s ďalšími zmenami teplôt sa tieto zmeny v telesných veľkostiach môžu prejavovať ešte viac a nakoniec mať dopad aj na potravinovú bezpečnosť," dodal. Za posledných 22 rokov sa teplota zvýšila o 1,5 stupňa Celzia, uviedol spravodajský server CNN.

"To, čo pre mňa bolo najprekvapivejšie, je skutočnosť, že (zmenšovanie) je jednotným signálom naprieč rôznymi organizmami," povedal CNN Bickford. Dokonca aj rastliny, u ktorých sa všeobecne predpokladá, že budú väčšie s nárastom hladiny CO2, nie sú imúnne voči zmenšovaniu.

"Počas uplynulého storočia rôzne druhy rastlín vykazujú podstatnú negatívnu súvislosť medzi rastom a teplotou, čo vedie k menším travinám, jednoročným rastlinám i stromom v oblastiach, ktoré sú teplejšie a suchšie," uviedla štúdia.

Existujú ale aj výnimky. Nedávne štúdie zistili, že jašterice, divoké kačice, niektorí ďalšie vtáky a vydry sa naopak zväčšujú čo do veľkosti tela. Podľa vedcov ide zvyčajne o druhy obývajúce vyššie nadmorské výšky, kde sa vďaka otepľovaniu predĺžilo obdobie rastu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu