Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Chutné video: Ako roztomilý tučniak "vybabral" so susedom!

Tučniakovi sa nechce zbierať, chodí na kamienky k susedovi
Tučniakovi sa nechce zbierať, chodí na kamienky k susedovi (Zdroj: youtube/bbc)

LONDÝN - Natočiť zábery tučniaka krúžkového, ako kradne kamene z cudzieho hniezda, aby vylepšil to vlastné, sa podarilo tímu britskej televíznej stanice BBC. Tím nakrúcal štyri mesiace v kolónii tučniakov na Rossovom ostrove v Antarktíde a jeden zo záberov jasne ukazuje tučniaka, ktorý sa správa ako straka.

Tučniaci si stavajú kamenné hniezda, ktoré majú chrániť vajcia s ich potomkami pred tečúcou vodou pri topení antarktického ľadu. Čím lepšie hniezdo samec postaví, tým väčšia je jeho šanca, že priláka samičku, a preto v kolónii, kde žije pol milióna tučniakov, sú pekné kamene vysoko cenenou komoditou.

Režisér Jeff Wilson a jeho kameraman Mark Smith vraj vedeli, že si tučniaky príležitostne kamene kradnú, ale zachytiť tento okamih v rušnej kolónii bola celkom výzva.

"Sú len štyridsaťpäť centimetrov vysokí, a tak sa musíte spustiť na ich úroveň," povedal Wilson. "Chudák Mark sa medzi nimi plazil a tučniaky mu v jednom kuse pozerali priamo do šošovky. Zo začiatku je to roztomilé, ale keď sa to stane po stý raz, keď sa snažíte natočiť, čo potrebujete, začnete strácať trpezlivosť."

Okrem toho je kolónia tým "zvukovo najviac vyčerpávajúcim miestom" na svete, dodal. "Ste tu doslova bombardovaní zvukom. Je tu 250-tisíc samčekov zostavujúcich hniezda a množiace sa tučniaky a skupiny dospievajúcich tučniakov."

Každý dospelý tučniak krúžkový si stavia hniezdo na "vzdialenosť doďobnutia" od svojich susedov, dodal Wilson. Hustota hniezd a neustála aktivita kolónie sa podľa neho dá porovnať len so stanovým mestom počas hudobného festivalu. "Tučniaci sú ako diváci na festivale, čo sa predávkovali kofeínom," povedal. "Sú agresívni a hyperaktívni."

Napriek tomu sa Smithovi podarilo natočiť zábery, na ktorých sa jeden tučniak opakovane vracia k hniezdu a pridáva na neho kamene, bez toho aby si bol vedomý toho, že mu ich iný tučniak kradne, akonáhle nechá hniezdo bez dozoru.

Tučniak kradne

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu