Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Skutoční milionári z chatrče: V slumoch ukrývajú bohatstvo!

Chatrná stavba vo vnútri ukrýva poklady Zobraziť galériu (5)
Chatrná stavba vo vnútri ukrýva poklady (Zdroj: barcroft india)

BOMBAJ/BRATISLAVA - Zvonku vyzerá ako každá iná schátraná stavba v bombajských slumoch, ale za jej dverami a špinavými stenami sa ukrývajú najmodernejšie výdobytky techniky. Rodina Shaikhovcov sa môže pochváliť klimatizáciou, počítačmi aj elegantnými kuchynskými spotrebičmi. Niekdajšia chudoba žije vďaka rozvíjajúcej sa indickej ekonomike v päť hviezdičkovom "luxuse slumov".

Z obyvateľov chatrčí sa stala vzdelaná a zamestnaná stredná vrstva, ktorá však uviazla v úbohom prostredí kvôli rýchlo rastúci cenám nehnuteľností v Bombaji. Výsledkom je, že takmer 60 % ľudí, ktorí v slumoch žijú, sú vyštudovaní odborníci, lekári či policajti a svoje financie využívajú na vylepšenie svojich domácností.

Rodina Shaikhovcov vlastní trojizbový dom, ktorý je považovaný za  "najlepší v okolí." "Deti stoja pred našim domom a s úžasom ho pozorujú," povedal Mohammed Jamshed Shaikh, architekt a jeden z piatich bratov, majiteľov nehnuteľnosti, ktorá sa môže pochváliť aj obývacou izbou, kuchyňou a dvoma kúpeľňami.

"Je to pre nás ako splnený sen. Pred pár rokmi sme nemali dostatok miesta na spanie," uviedol druhý najstarší brat Zubair. Susedia, ktorí k nim chodia na návštevu, sa nedokážu vynadívať na ich sedaciu súpravu a obdivné pohľady plnia rodinu pýchou.

Na svoje bohatstvo si bratia zarobili poctivou prácou. Ich otec robil predavača, ale svoje deti poslal do školy. Dvaja synovia teraz bývajú v Dubaji a každý z nich zarobí v prepočte až 1700 eur, ostatní okolo 570.

Keď si rodina kúpila dom pred piatimi rokmi, stálo ju to približne 28 600 eur, po renovácii za ďalších 11 500 eur jeho cena mometálne stúpla až na 63-tisíc eur.

Aj napriek tomu, že sa rodine finančne darí, získanie domu v inej časti Bombaja je nad ich možnosti. Kvôli daniam z nehnuteľností by si mohli dovoliť tak malý byt na predmestí, príliš vzdialený od ich obchodu a škôl, kam chodia deti. Zostávajú preto v slume, ktorý je pre nich čosi ako nebo.

Prečítajte si pravdivý príbeh o slovenskom milionárovi: Stal sa bezdomovcom!

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu