Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šok pre Poľsko: V porote speváckej súťaže sedí "satanista"!

Adam Darski
Adam Darski (Zdroj: wikipedia/Krzysztof Zatycki)

VARŠAVA - Poľskí biskupi protestujú proti tomu, že verejnoprávna Poľská televízia ako porotcu v súťaži pre speváckej talenty zamestnala frontmana death-metalovej skupiny Behemoth. Adam Darski, zvaný Nergal, si pred niekoľkými rokmi v silne katolíckom Poľsku získal "slávu" tým, že na koncerte roztrhal bibliu.

"Zamestnávanie satanistu, blúznivca, človeka bez základov kultúry vo verejnoprávnej televízii prekračuje všetky hranice slušnosti," citujú poľské médiá z listu, ktorý biskup Wieslaw Mering, predseda rady pre kultúru a ochranu národného dedičstva poľskej biskupskej konferencie, napísal vedeniu Poľskej televízie.

Nergal v roku 2007 počas koncertu v jednom z gdyňských klubov roztrhal bibliu, jeho fanúšikovia potom kúsky papiera spálili. Katolícku cirkev spevák nazval "najväčšiou zločineckou sektou" a bibliu označil za "knihu klamstiev". Za urážku náboženského cítenia ho zažaloval vrchný poľský "lovec satanistov" Ryszard Nowak a niekoľko politikov z národno-konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť. Súd ale nedávno Nergala oslobodil.

"Poľská televízia má slúžiť na budovanie zmieru vo vnútri spoločnosti, rozhodnutie o zamestnaní Nergala k tomu nijako neprispieva," napísal Mering vedeniu Poľskej televízie. Jej šéf Juliusz Braun už pred časom povedal, že Nergal má v súťaži The Voice of Poland "hovoriť o hudbe a o ničom inom" a že to je stanovené v zmluve, ktorú podpísal.

Poľská televízia súťaž The Voice of Poland (Hlas Poľska) vysiela od začiatku septembra. Účasť frontmana Behemoth v porote od začiatku budí odpor katolíckej cirkvi a niektorých krajne konzervatívnych poľských politikov a novinárov. Mering už skôr vyzval veriacich vo svojej diecéze, aby prestali platiť koncesionárske poplatky, ak Poľská televízia Nergala z programu nestiahne.

Nergal, ktorému poľské médiá dali prezývku "prvý satanista Poľska", o sebe hovorí ako o slobodnom človeku. Katolícka cirkev, ku ktorej sa v Poľsku hlási skoro 90 percent ľudí, sa podľa Nergala snaží ľuďom nahovoriť, že má monopol na pravdu. Priznáva, že desatoro mu nič nehovorí, že sa stačí správať tak, ako chceme, aby sa k nám správali iní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu