Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Domestikácia koní začala už pred 9 tisíc rokmi

Archeologické vykopávky zo Saudskej Arábie
Archeologické vykopávky zo Saudskej Arábie (Zdroj: news.bbcimg.co.uk)

DŽIDDA - Na Arabskom polostrove sa domestikácia koní zrejme uskutočnila už pred 9000 rokmi. Vypovedajú o tom archeologické vykopávky, ktoré saudskoarabskí bádatelia vykonávajú na neolitickom nálezisku v Makare, napísala agentúra Reuters.

Ak sa nález o chove koní dosvedčí, potom sa potvrdí teória, že domestikácia zvierat prebiehala už pred 5500 rokmi v strednej Ázii, upozornil zástupca vládneho úradu pre pamiatky Alí Ghabbán. "Tento objav zmení naše vedomosti ohľadom domestikácie koní i evolúcie kultúry v neskorom období neolitu," vyhlásil.

"Makarská kultúra patrila k veľmi pokročilým civilizáciám neolitu. Toto miesto nám jasne ukazuje korene domestikácie koní pred 9000 rokmi," povedal ďalej archeológ na tlačovej konferencii v červenomorskej Džidde.

Podľa Ghabbána testovanie uhlíkovou metódou a tiež výskum DNA ľudských pozostatkov nájdených v lokalite datujú sídlisko do doby okolo roku 7000 pred naším letopočtom.

V lokalite boli nájdené mumifikované zvyšky kostier, hroty šípov, škrabadlá, mlynčeky na obilie, nástroje na pradenie a tkanie a iné remeslá. Dokazuje to, že makarská kultúra mala vo svojom strede veľmi zručných remeselníkov.

Hoci ľudia prišli do styku s koňmi už pred 50 tisícmi rokov, vtedy ich držali v stádach hlavne na mäso, kvôli koži a mlieku.

Prvý úplne nespochybniteľný dôkaz o domestikácii koní spadá do doby pred 4000 rokmi, kedy boli kone pochovávané s vozmi. O tisíc rokov neskôr sa ich chov rozšíril po Európe, Ázii i Severnej Amerike.

Vedci ale pred pár rokmi objavili dôkazy, že príslušníci kultúry Botai na území dnešného Kazachstanu chovali kone už pred 5500 rokmi, a to nielen kvôli jazde, ale práve aj ako zdroj potravy. Botaiovia dokonca koňa kvôli chovu selektovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu