Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Moderný človek prišiel z Ruska, pred 32-tisíc rokmi!

Jaskyne Buran Kaja Zobraziť galériu (2)
Jaskyne Buran Kaja (Zdroj: BBC, compulenta.ru)

KYJEV - Archeológovia objavili na ukrajinskom Kryme možno najstaršie dôkazy o existencii moderného človeka Homo sapiens sapiens na území Európy. Podľa britskej BBC, ktorej informácie potvrdzuje ukrajinská odborná tlač, našli archeológovia pri vykopávkach v lokalite Buran Kaja stopy po ľudskej činnosti staré 32.000 rokov.

Podľa BBC ide o nástroje, slonovinové ozdoby, zuby, ale hlavne o 32 tisícročí staré úlomky opracovaných ľudských i zvieracích kostí. Úlomky majú približne rovnaký rozmer, čo potvrdzuje účelové spracovanie. Vedci sa domnievajú, že opracované ľudské kosti boli súčasťou pohrebných rituálov. Dlhé zvieracie kosti boli, na rozdiel od ľudských, zbavené špiku, a teda určené na pojedanie.

Štyri jaskyne v komplexe Buran Kaja objavil ukrajinský archeológ Alexander Janevič v roku 1991. Za dvadsať rokov tu vedci našli okolo 200 fragmentov ľudských kostí a veľké množstvo kostí zajacov, antilop a líšok. Ozdoby nájdené v jaskyniach svedčia o príslušnosti k takzvanej gravettskej kultúre, ktorá v období zhruba 28.000 21.000 rokov pred naším letopočtom zasahovala do celej Európy. Podľa niektorých vedcov nálezy na Kryme najstaršou dochovanou vzorkou tejto kultúry.

Podľa ukrajinských odborníkov nálezy okrem iného potvrdzujú, že moderný človek prišiel na Krym zo severu, z ruských rovín - nie teda z Blízkeho východu cez Balkán, ako sa doteraz mnohí domnievali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu