Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Veda sa delí na fyziku a zbieranie známok

Aj takto dehonestujúco sa niekedy vedci vyjadrujú na adresu iných svojich kolegov. Možno niekoho prekvapí, ale uvedený ironický výrok pochádza od lorda Rutherfora a je starý už skoro sto rokov.

Aj dnes medzi vedcami vznikajú konflikty, podobne ako v minulosti. Profesor Štefan Luby, dlhoročný predseda SAV vie o tom svoje. Najčastejšie nedorozumenia medzi vedcami vznikajú  podľa profesora Lubyho, „v nastavení hodnotiaceho systému, ktorý rozhoduje o finančnej podpore a kariérovom postupe.“  Takto sa vyjadril na konferencii Tolerancia v spoločnosti, ktorú organizovala Nadácia Štefana Kassaya pod záštitou Európskej akadémie vied a umení.

Prírodné vedy versus spoločenské vedy

Nedorozumenia vznikajú v dvoch táboroch vedcov, ktorí pracujú v oblasti prírodných vied a potom v spoločenských i humanitných vedách. Konflikty vychádzajú z hodnotiaceho systému, ktorý je nastavený výhodnejšie pre humanitné oblasti. Ale aj tu je riešenie. „V súčasnosti sa posudzuje možnosť prevziať prvky britského systému hodnotenia výskumných organizácií a ich aplikovanie na hodnotenie na Slovensku,“ hovorí profesor Štefan Luby. Nový spôsob by mal rovnako posudzovať prácu všetkých vedcov a byť spravodlivejší bez ohľadu na oblasť, v ktorej vedec pôsobí.

Prepojenie vedy a praxe

Dôležité je prepojiť vedecké poznatky s praxou, aby prinášali úžitok všetkým. Na Slovensku sa podarilo prepojiť vedu a prax niekoľkým. Jedným z nich je aj  významný podnikateľ a vedec profesor Štefan Kassay. Svoje vedecké poznatky uplatňoval v praxi vo svojej firme, ktorá sa stala aj vďaka tomu úspešnou. Profesor Kassay pozná recept ako prekonať aj finančnú recesiu a radí, „len znalosti umožnia prekonať ťažké obdobie a dosiahnuť želateľné výsledky.“ 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu