Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mužov pred zápalmi chráni testosterón

Carlo Pergola pri práci v laboratóriu
Carlo Pergola pri práci v laboratóriu (Zdroj: TASR)

JENA – Vysvetlenie, prečo mužov menej postihujú zápalové ochorenia, by sa azda dalo označiť až ako prozaické: v pozadí je mužský pohlavný hormón. V časopise FASEB Journal to oznámil deväťčlenný nemecko-švédsko-taliansky tím, ktorý viedol Oliver Werz z Friedrich-Schiller-Universität v Jene. Prvým autorom článku bol jeho kolega Carlo Pergola.

"Choroby ako reumatoidná artritída, psoriáza alebo astma postihujú zväčša ženy," pripomenul Oliver Werz už dlhšie známu skutočnosť. Chýbalo však vysvetlenie.

"V rámci série analýz sme preukázali, že bunky mužov a žien reagujú na zápalové podnety odlišne," povedal Carlo Pergola.

Niektoré imunitné bunky žien produkovali takmer dvojnásobok protizápalových látok ako zodpovedajúce bunky mužov.

Tím Olivera Werza zistil, prečo. V prípade mužských buniek bola výrazne menšia aktivita enzýmu fosfolipáza D. "Zaujímavé je, že aktivita tohto enzýmu klesá aj po pridaní testosterónu k ženským imunitným bunkám," doplnil Carlo Pergola.

Členom tímu z toho vyplynul záver, že imunitnú rekciu moduluje práve tento "základný" mužský pohlavný hormón. Vysvetľuje to aj v minulosti zaznamenaný jav, že testosterón môže chrániť mužov pred arteriosklerózou.

Toto odhalenie úlohy testosterónu pomôže pri skúškach a hodnotení nových spôsobov liečby a liekov na zápalové choroby.

"Stále platí, že nové liečby sa častejšie skúšajú na mužských dobrovoľníkoch alebo pacientoch," pripomenul Werz.

Výskum jeho tímu však teraz ukázal, že výsledky odvodené na základe mužských subjektov nemožno bezprostredne prenášať na ženy. Naopak, zdá sa, že potrebné budú liečby špeciálne prispôsobené pre ten či onen rod.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu