Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Morský ľad ubúda, ohrozuje mláďatá medveďov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ANCHORAGE - Ľadové medvede musia kvôli úbytku morského ľadu pri pobreží Aljašky plávať na stále dlhšie vzdialenosti, a to môže ohrozovať ich mláďatá. Podľa agentúry AP to vyplýva z prieskumu americkej geologickej služby USGS.

Vedci pomocou obojkov so signálnym zariadením sledovali v rokoch 2004 až 2009 v Čukotskom a Beaufortovom mori samice ľadových medveďov, ktoré v kuse zaplávali aspoň 50 kilometrov. Jedenásť samíc pritom sprevádzali mláďatá. V šiestich prípadoch mláďatá zvládli takú vzdialenosť zaplávať a vedci ich znova uvideli za dva mesiace až rok. V piatich prípadoch sa ale mláďatá znovu objaviť nepodarilo.
 
Podľa zoológa Georga Durnera, ktorý sa na výskume podieľal, nie je možné s istotou povedať, že sa mláďatá utopili. Údaje ale podľa neho ukazujú na riziká spojené s plávaním na dlhú vzdialenosť. Mláďatá, ktoré nemuseli zaplávať takú vzdialenosť, sa totiž vedcom podarilo znovu uvidieť v siedmich z deviatich prípadov.
 
Na ohrozenie mláďat ľadových medveďov ubúdaním morského ľadu v dôsledku klimatických zmien upozorňovali niektoré štúdie už v minulosti. Napríklad v roku 2006 uverejnil časopis U.S. Geological Survey prácu, podľa ktorej asi len 43 percent mláďat na juhu Beaufortovho mora prežilo v predchádzajúcich piatich rokoch prvý rok života. Na konci 80. a začiatku 90. rokov to pritom bolo ešte asi 65 percent.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu