Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Svet sa zohrieva, Grónsky ľadovec sa roztápa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Grónsky pevninský ľadovcový príkrov sa topí najviac za posledných viac ako 50 rokov, informovali v utorok americkí vedci, podľa ktorých je tento fenomén jedným z "neomylných" znakov klimatickej zmeny. "Svet sa aj naďalej otepľuje," uviedol vo svojej správe pre novinárov americký National Oceanic and Atmospheric Administration.

Ako vedci vysvetlili, aj keď zaznamenávajú rozmanité indikátory, záverom je "jednoznačný a neomylný signál" globálneho otepľovania "od okraja atmosféry až po dno oceánov".

Podľa klimatického výskumu, ktorý sa koná pravidelne každý rok a do ktorého sa zapájajú vedci zo 45 krajín sveta, ľadovcová pokrývka v Grónsku sa topí najrýchlejšie od roku 1958. Práve z toho roku pochádzajú prvé záznamy použiteľné pre túto štatistiku.

Okrem toho ľadová plocha Severného ľadového oceánu sa za posledný rok zmenšila na svoju tretiu najmenšiu rozlohu v histórii skúmania a horské ľadovce sveta sa zmenšovali už 20. rok po sebe. V porovnaní s predošlými skúmanými rokmi bol ten minulý jedným z najteplejších. Podľa rôznych metód merania bol minulý rok najteplejším, prípadne druhým najteplejším od začiatku robenia záznamov.

Avšak podľa všetkých metód minuloročná priemerná teplota bola najmenej o 0,5 stupňa Celzia vyššia ako priemerná teplota za posledných 30 rokov. Rok 2010 bol výnimočným na výskyt extrémnych javov. Svet zaznamenal smrtiace horúčavy v Rusku, záplavy v Pakistane, po ktorých muselo odísť zo svojich domovov viac ako 20 miliónov ľudí, ako aj rekordnú snehovú nádielku, ktorá ochromila život v niekoľkých amerických mestách.

Na rapídne zintenzívnenie topenia sa ľadovcov v Severnom ľadovom oceáne už upozornilo niekoľko štúdií. Tento efekt totiž môže viesť k zvýšeniu hladiny svetových morí, čo by ohrozilo pobrežné oblasti a ostrovy ležiace v malej nadmorskej výške. Podľa Arctic Monitoring and Assessment Program so sídlom v nórskom Osle otepľovanie v oblasti Arktídy do roku 2100 zvýši hladinu svetových morí o 1,6 metra. Vedci z tohto programu tak očakávajú oveľa horší scenár ako predpovede z minulých rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu