Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Antarktíde sa rozlomil ľadovec, odhalil viaceré tajomstvá

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Náraz veľkej ľadovej kryhy do antarktického ľadovca spôsobil minulý rok oddelenie veľkého pásu ľadu, vďaka čomu preniklo svetlo do doteraz zahalenej rozsiahlej časti Južného Oceánu.

Vedcom sa tým naskytla možnosť uskutočniť experimenty, ktoré by im mohli pomôcť pochopiť klimatické zmeny. Incident, pri ktorom plávajúci ľadovec narazil do ľadovca Mertz a odlomil z neho takmer 78-kilometrový ľadovcový jazyk, odhalil časť oceánu, ktorú predtým zakrývali stovky metrov ľadu.

"Zrazu sa tvar Antarktídy zmenila," uviedol Steve Rintoul, oceánograf z Antarctic Climate & Ecosystems Cooperative Research Centre v Tasmánii. "Išlo o akýsi prírodný experiment, pri ktorom odlomenie ľadovcového jazyka nespôsobila klimatická zmena. Je to prírodný jav, takže tentoraz príroda urobila experiment za nás," vysvetlil. Tím 40 austrálskych a medzinárodných vedcov vrátane Rintoula počas antarktického leta odcestoval do spomínaného regiónu, aby preskúmal dopad tejto zmeny na ekosystém.

Medzi neočakávanými biologickými výsledkami bolo vypustenie asi 10-tisíc štvorcových metrov ľadu do teplejších vôd oceánu. Jeho následné topenie znížilo slanosť vody a vyvolalo intenzívne množenie fytoplanktónu.

Ďalším vedľajším efektom bolo odhalenie morských živočíchov vrátane gigantických hviezdic, farebných morských hubiek a vejárovitých perovníkov, ktoré sa desaťročia ukrývali v temných antarktických vodách. 

Celkovo sa vedcom naskytla nevídaná šanca preveriť svoje teórie o tom, ako bude morský ekosystém reagovať na zmeny takých rozmerov, ktoré odborníci s obavami očakávajú v súvislosti s klimatickými zmenami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu