Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ľadovce sa topia 100-krát rýchlejšie, prídeme o zásoby vody?

Patagónsky ľadovec
Patagónsky ľadovec

ABERYSTWYTH - Nová štúdia skúmajúca oblasť Patagónie v Južnej Amerike odhalila hrozivú pravdu. Ľadovce sa topia až sto razy rýchlejšie ako pred 350 rokmi.

Vedci pod vedením profesora Neila Glassera z Univerzity v Aberystwyth analyzovali skalné trosky v okolí hôr, ktoré kedysi pokrýval Patagonský ľadovec. Ten sa od polovice 17. storočia, kedy sa v oblasti skončila Malá doba ľadová, zmenšil o 233 kubických kilometrov čo zodpovedá vyše 200 kubickým kilometrom vody. Za rovnaký čas stúpla v Patagónii teplota v priemere o 1,4 stupňa.

"Až donedávna sa ľadovec topil pomalšie ako sme očakávali," uviedol Glasser. "Za posledných tridsať rokov sa ale topenie zvýšilo až stonásobne. Je to hrozivé zistenie."

Juhoamerické ľadovce sa nachádzajú približne v rovnakej zemepisnej šírke na južnej pologuli ako tie v Alpách na severnej, miznú však oveľa rýchlejšie. Ľadovce na celom svete pritom predstavujú obrovskú zásobáreň vody pre milióny ľudí. "Ohrozené sú aj Himaláje, z dlhodobého hľadiska tento problém môže pre ľudstvo znamenať katastrofu," dodal profesor.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu