Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mravce poznajú svojich nepriateľov, reagujú agresívne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BERLÍN - Nemeckí vedci z Johannes Gutenberg-Universität Mainz zistili, že mravce druhu Temnothorax longispinosus dokážu rozlišovať svojich nepriateľov a zareagovať na ich prítomnosť s rozličnou mierou agresivity.

Mravce Temnothorax longispinosus žijú v lesoch na severovýchode USA. Ich najnebezpečnejším nepriateľom sú takzvané otrokárske mravce, ktoré napádajú kolónie iných mravcov a odnášajú z nich kukly, pričom často zabijú kráľovnú a robotnice.

Z unesených kukiel sa potom v hniezdach otrokárskych mravcov vyliahnu robotnice, ktoré následne vykonávajú väčšinu prác v kolónii. Odborníci Inon Scharf, Susanne Foitzik a Tobias Pamminger sa rozhodli zistiť, ako mravce Temnothorax longispinosus reagujú na prítomnosť rôznych druhov votrelcov v ich hniezdach. V laboratórnych podmienkach preto vložili do ich kolónii štyri druhy mravcov.

Prvý z nich bol druh, ktorý sa nevyskytuje v oblastiach, kde žije Temnothorax longispinosus, druhý bol mravec rovnakého druhu, tretí bol príbuzný druh z rovnakej oblasti a posledný bol otrokársky mravec. Zatiaľ čo v prípade prvých troch druhov mravce votrelca jednoducho vyniesli z hniezda von, na prítomnosť otrokárskeho mravca zareagovali agresivitou a snažili sa ho zabiť.

"Je to prekvapujúce, že ich vedia tak jasne rozlíšiť. Avšak v rámci evolúcie to dáva zmysel. Nemrhajú energiou, aby agresívne útočili na každého votrelca. Mieru agresivity logicky prispôsobujú vážnosti hrozby," uviedol Scharf, ktorý spolu s kolegami publikoval výsledky výskumu v časopise Ethology.

Informácie pochádzajú z webstránky bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu