Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Parazit robí z mravcov chodiace mŕtvoly!

Mravca našli v dažďovom pralese s parazitom na mozgu Zobraziť galériu (3)
Mravca našli v dažďovom pralese s parazitom na mozgu

UNIVERSITY PARK – Nákaza parazitickou hubou prudko mení správanie tropických mravcov, ktoré začnú pripomínať zombie. Úplne ich ovládne až napokon uhynú na miestach, ktoré sa hube najlepšie hodia pre rozmnožovanie.

Oznámil to šesťčlenný medzinárodný tím Davida Hughesa z Pensylvánskej štátnej univerzity v University Parku.

Vedci skúmali tropického mravca druhu Camponotus leonardi, ktorý žije vysoko v korunách stromov dažďového pralesa v Thajsku.

"Správanie týchto nakazených mravcov v zásade spôsobuje, že ich telá sa stávajú akýmsi pokračovaním huby," povedal David Hughes.

S kolegami pomocou transmisného elektrónového a svetelného mikroskopu nazrel do nakazených mravcov. Zistili, že huba im vyplnila celé telo i hlavu. Svaly im zakrpateli a svalové vlákna sa od seba vzdialili.

Vplyv huby na centrálnu nervovú sústavu mravcov sa prejavil ich náhodným pohybom mimo bežného chodníčka, ktorý nenakazené mravce opúšťajú iba zriedka. Nakazené mravce tiež dostávali kŕče, pri ktorých padali zo stromu až na zem.

Odtiaľ sa už nedokázali vrátiť naspäť do koruny a zostávali v listoch podrastu asi 25 centimetrov nad zemou. Tam vládnu chladnejšie a vlhkejšie podmienky ako v korune, a presne to huba potrebuje pre ideálnu existenciu.

Ukázalo sa, že huba dokáže na poludnie, keď najsilnejšie svieti slnko, prinútiť nakazené mravce, aby sa zahryzli do hlavnej cievy na spodnej strane listov podrastu. Potom rozpojí svaly, ktoré ovládajú čeľuste, takže mravec zostane zahryznutý, aj keď uhynie.

Po niekoľkých dňoch prerastie cez hlavu mravca plodnica huby. Z nej sa uvoľnia spóry, ktoré môžu nakaziť ďalšie mravce.

Jedným z cieľov tohto výskumu je podľa Davida Hughesa získať poznatky, ako by sa parazitická huba dala využiť proti hmyzím škodcom na farmách a v domoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu