Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vedci objavili v Pacifiku potenciálne ložiská vzácnych prvkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Vedci objavili na dne Tichého oceánu veľké ložiská tzv. prvkov vzácnych zemín, dôležitých pre viaceré kľúčové technológie súčasnosti. Nachádzajú sa v bahne v hĺbke okolo päť kilometrov, píše sa v štúdii, ktorú zverejnil americký časopis Nature Geoscience.

Japonskí geológovia našli ložiská na základe analýzy viac ako 2000 vzoriek sedimentov získaných z vrtov. Ak sú vhodné pre priemyselnú ťažbu, mohla by Čína stratiť monopol v tejto oblasti.
      
Prvky vzácnych zemín je označenie pre skupinu 17 minerálov, ktoré sú nevyhnutné pre fungovanie mnohých sofistikovaných technológií. Sú využívané v celej škále výdobytkov modernej civilizácie, od LCD monitorov, cez optické vlákna až po jadrové reaktory.
      
Najväčšie známe ložiská sú v Číne, ktorá dodáva 97 percent kovov na svetovom trhu. Ďalšie sa nachádzajú v bývalých sovietskych republikách, Spojených štátoch a Austrálii.
      
Čína však nedávno výrazne obmedzila vývoz, len v roku 2010 o 9,3 percenta. Oficiálne to zdôvodnila tým, že pri ťažbe sa začali uplatňovať prísnejšie  environmentálne normy. Európska únia, USA a ďalšie štáty varovali Peking, aby nezneužíval svoje monopolné postavenie.
      
Názov vzácne prvky je pritom zavádzajúci, pretože sa bežne vyskytujú v zemskej kôre. Problémom je však ich priemyselná ťažba, pretože na súši sa nachádzajú len v malých, roztrúsených ložiskách.
      
Japonskí vedci analyzovalo vzorky zo 78 potenciálnych ložísk v Pacifiku medzi 120 a 180 stupňami zemepisnej dĺžky. Najvyššiu koncentráciu týchto prvkov našli geológovia v oblasti, ktorá leží približne 2000 kilometrov od pacifického stredooceánskeho chrbta.
      
Laboratórne experimenty podľa štúdie ukázali, že prvky sa môžu z ložísk vyplaviť pomocou kyselín. Ak sa kyseliny nedostanú do mora, pre životné prostredie táto metóda nie je nebezpečná, tvrdia vedci. Otázkou je skôr, či je už technicky možné dostať bahno z hĺbky 4000-5000 metrov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu