Nedeľa16. jún 2024, meniny má Bianka, Blanka, zajtra Adolf

Najmladší gastronomický expert má iba 10 rokov!

Eli Knauer
Eli Knauer (Zdroj: AFP)

BALTIMORE - Eli Knauer má neudržateľnú chuť do jedlu. Chutí mu najšťavnatejšie mäso, ale aj múčniky plné cukru. Nie je to však gastronomický kritik ako iní - má desať rokov a špecializuje sa na detské jedlo.

Meria sotva meter dvadsať, stále má ešte niekoľko mliečnych zubov a počítač, na ktorom píše svojej kritiky, je skoro väčší ako on. Ale jeho gastronomický slovník už je natoľko sofistikovaný, že si môže dovoliť niektoré jedlá vychváliť a iná zase pohaniť.

"Bol som na prázdninách v Kanade, keď som si povedal, že by som sa chcel stať kulinárskym kritikom. Maminka mi povedala, aby som si najskôr zaobstaral svoj blog. Tak to všetko začalo," vysvetľuje Eli svoje pohnútky.

Od tej doby vydáva kritiky menu pre deti v reštauráciách spôsobom, ktorého žiadny dospelý kritik nie je schopný. Na svojom blogu Dobrodružstvo labužníka v kraťasoch Eli od vlaňajšieho augusta zaznamenáva návštevy v reštauráciách, v ktorých bol s rodinou v Baltimore, v ďalších mestách na východnom pobreží a v miestach Ameriky, ktoré navštevuje cez prázdniny.

Zhruba po roku a po návšteve asi päťdesiatky reštaurácií chlapec s okuliarmi presne vie, čo hľadá, keď ide do reštaurácie - šťavnaté mäso, zákusky plné cukru a lahodné syry. Na jeho blogu sa už registrovalo 120 ľudí, ktorí sa postarali takmer o 41 500 návštev.

Eli, ktorý nedostáva žiadne sponzorské peniaze, ani nemá príjmy z reklamy, hodnotí kvalitu stravy v reštauráciách počtom hviezdičiek, maximum je päť. Maximálne štyri hviezdičky môže reštaurácia dostať za to, ako je prispôsobená pre návštevu detí. Aký je tam detský kútik, aké kreslené filmy sa premietajú atď.

Rodičia Jason a Cheryl ho povzbudzujú, aby pokračoval, a všimli si, že blog Elimu pomohol v štylistike. Niektorí chlapcovi učitelia dokonca na jeho blog chodia, aby sa inšpirovali, do akej reštaurácie majú zájsť so svojimi deťmi.

Nadšenie rodičov prekvapilo. Tým skôr, že Eli začal hovoriť, až keď mal štyri roky. "Ťažko veriť, že to bolo dieťa, pri ktorom sme mali strach, či vôbec bude niekedy hovoriť," hovorí Cheryl.

Najmladší gastronomický kritik

(pozn. Video bolo nakrútené pred dvoma mesiacmi, teraz má Eli už 10 rokov.)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu