Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nevídaná dvojica: Pavián si adoptoval čudné mláďatko!

Pavián a opustená komba sa našli Zobraziť galériu (3)
Pavián a opustená komba sa našli (Zdroj: SITA)

NAIROBI - Opustená komba ušatá a pavián babuin uzavreli nečakané spojenectvo v útulku pre opustené zvieratá v kenskom Nairobi. Šesťmesačná samica paviána sa tu stará o asi tri mesiace mladšiu kombu potom, čo obe mláďatá opustili ich rodičia. Podľa odborníkov je vzťah medzi týmito druhmi vzácnosťou.

Podľa Charlesa Musyokiho zo správy kenských národných parkov (KWS) oba primáty, pochádzajúce každý z inej časti Kene, našli jeden druhého, aby sa vysporiadali s novým prostredím v útulku.

"Toto je situácia, keď dvaja jedinci... potrebujú takéto puto, aby v neprítomnosti rodičov a skupiny prežili. Preto, keď sa vyskytnú v takej situácii, majú tendenciu družiť sa a vytvárať priateľstvo," povedal Musyoki podľa agentúry AP. Vo voľnej prírode by medzi nimi podobný vzťah zrejme nevznikol: paviány totiž spia v noci, kedy ožívajú komby. obaja podrastú, budú ich podľa neho musieť oddeliť.

Prípady adopcií a prekvapivých spojenectiev medzi rôznymi živočíšnymi druhmi podľa odborníkov vzácnosťou. V Keni však zaznamenali niekoľko podobných aliancií. V roku 2002 levica adoptovala a vychovala mladého piamorožca - druh veľkej antilopy, ktorého tieto šelmy inokedy mávajú na večeru.

O dva roky neskôr korytnačka Mzee adoptovala hrošie bábätko Owena potom, čo ho cunami odniesla od rodičov. Pozoruhodný párik 130-ročnej korytnačky a dvojročného hrošíka sa stal senzáciou na internete.

Pavián si adoptoval sirotu

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu