Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V stanoch priviazaných ku skale visia kilometer nad zemou!

Stany sú uchytené o skalu vo veľkej výške Zobraziť galériu (4)
Stany sú uchytené o skalu vo veľkej výške (Zdroj: Gordon Wiltsie/National Geographic/Caters)

LONDÝN/BRATISLAVA - Po fotografovi, ktorý sa postavil takmer do ústia vulkánu, len aby zachytil neuveriteľné zábery vybuchujúcej lávy, je tu ďalší odvážlivec, ktorý riskuje svoj život. Neváha stanovať na miestach, z ktorých sa bežnému smrteľníkovi krúti hlava a potia dlane.

Gordon Wiltsie (57) z americkej Montany hľadá okamihy plné vzrušenia. Pre skúsených horelozcov nie je tento spôsob prespávania na skalách (po anglicky nazývaný portladge) ničím novým, pre elévov však predstavuje neuveriteľné dobrodružstvo.

Pri výstupe v Akrtíde sa na jar topil sneh, dolu neustále lietali balvany a kusy ľadu veľkosti auta padali iba niekoľko centimetrov od stanov. Keby sa niektorého, čo i len dotkli, následky by boli fatálne. Aj napriek pružným lanám, ktoré dokážu absorbovať väčšinu otrasov, by pád z vyše kilometra asi nikto neprežil.

Wiltsie pôsobil mnoho rokov ako horolezecký sprievodca, takže podobné situácie ho vraj nezaskočia a pre dobrú fotografiu dokáže riskovať naozaj veľa.

"V závislosti na ročnom období sa to dá urobiť kdekoľvek na svete - absolvoval som podobný výstup v Zemi kráľovnej Maud, v Antarktíde a na iných extrémnych miestach ako sú Himaláje a Afrika," hovorí Wiltsie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu