Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Superputin zachraňuje Rusov "rok pred koncom sveta"!

Komiks o Superputinovi Zobraziť galériu (4)
Komiks o Superputinovi (Zdroj: superputin.ru)

MOSKVA - Rok pred voľbami novej či pravdepodobne staronovej hlavy štátu baví Rusov na internete nový komiks o najhorúcejšom favoritovi, premiérovi Vladimirovi Putinovi, o ktorého návrate do Kremľa sa čulo špekuluje.

Príbeh sa odvíja "rok pred koncom sveta" (teda do prezidentských volieb na jar 2012), kedy sa "Superputin" v kimone judistu snaží zhatiť zámer teroristov Al-Kájdy vyhodiť do povetria moskovský autobus č. 339. Chopí sa teda volantu s vedomím, že rýchlosť nesmie klesnúť pod osemdesiatku až do chvíle, než jeho "nanopomocník", prezident Dmitrij Medvedev, vstupujúci na scénu v medvedej koži, vypátra a zneškodní skrytú bombu.

Na ceste sa však vynárajú ďalšie a ďalšie problémy ruskej reality: moskovské zápchy, ktorými sa Putinov autobus snaží raziť cestu za pomoci nenávideného modrého majáčika pre limuzíny prominentov, a opoziční demonštranti - zombie, požadujúce zrušiť privilégiá, obnoviť voľby gubernátorov, vrátiť nezávislú televíziu a oslobodiť väzneného ropného magnáta Chodorkovského.

Z problémov dostane vládnucu dvojicu až vicepremiér Igor Sečin, vyobrazený len v náznakoch; ako každá "šedá eminencia" je totiž neviditeľný. Pokračovanie má nasledovať o mesiac, kedy Putina čaká zápas s obrím "trollom", čo môže byť ako bájna bytosť zo škandinávskych bájí, tak v žargóne používateľov internetu provokatér v debatách.

Autori komiksu priznávajú, že dielko zvládli za dva týždne, a v pozadí bol vraj aj zámer suplovať chýbajúci dialóg na politickej scéne. Oslovené nakladateľstvo im však knižku vydať odmietlo, asi preto, že Medvedevovi prisúdili prezývku "trpaslík"; bývalý tajný agent Putin sa v komikse teší pseudonymu "človek ako každý". Medzi blogermi sa vynorilo aj podozrenie, že celý nápad pochádza od šéfideológa Kremľa Vladislava Surkova.

Politická satira z ruskej scény v Putinovej ére prakticky vymizla, až vlani sa na novoročnej obrazovke objavil kreslený film, v ktorom komické postavičky Putina a Medvedeva spievali žartovný kuplet. Do skutočnej satiry však dielko malo podľa kritikov veľmi ďaleko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu