Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Unášal a väznil narkomanov, aby ich vyliečil

Miestnosť, v ktorej narkomani prespávali
Miestnosť, v ktorej narkomani prespávali

MOSKVA - V Rusku v týchto dňoch budí rozruch prípad Jegora Byčkova (23), odsúdeného za "únosy" a "väznenie" narkomanov, ktorých sa pokúšal liečiť. Na prosbu rockových muzikantov prezident dal Dmitrij Medvedev pokyn generálnemu prokurátorovi sporný prípad znova preskúmať.

Byčkov ako šéf odbočky organizácie Mesto bez drog v Nižnom Tagile na Urale uzatváral s rodičmi narkomanov zmluvy o liečbe potomka v rehabilitačnom stredisku za 25 000 rubľov (600 eur). Ale podľa vyšetrovateľov sedem narkomanov uniesli a väznili; počas "karantény" spútaných pacientov bili a morili hladom, keď dostávali len vodu, chlieb a cesnak.

Miestny súd v utorok odsúdil kontroverzného bojovníka s drogami za nezákonné zadržiavanie a obmedzovanie slobody narkomanov k 3,5 roka väzenia, vzhľadom na poľahčujúce okolnosti, a potrestal aj dvoch Byčkovových spoločníkov. Všetci sa na mieste odvolali.

S rozsudkom nie je spokojná ani obžaloba, požadujúca pre Byčkova 12 rokov väzenia, ani obhajoba, žiadajúca oslobodenie, pretože vraj išlo o pomstu drogových dílerov a skorumpovaných policajtov. Proti Byčkovovi nesvedčila údajné obete, naopak, na súde ho podporili. Usvedčili ho údajne iní narkomani. V prospech obvinených sa vyslovili aj rodičia pacientov a prelát pravoslávnej cirkvi.

"Byčkovova tragédia spočíva v tom, že nemáme žiadne zákony týkajúce sa drogovej prevencie a liečby. Nepochybujem však o tom, že jeho zámery boli dobré," vyhlásil expert Ministerstva zdravotníctva Jevgenij Brjun.

Ešte pred vynesením rozsudku sa Byčkovov prípad pretriasal počas stretnutia prezidenta Medvedeva s rockermi v jednom moskovskom klube. Prezident sľúbil prípad objasniť.

Nadáciu Mesto bez drog sprevádza kontroverzná povesť. Svojho času zverejnila video, zachytávajúce rokovania policajtov s drogovými dílermi, ale jej pracovníci už čelili aj obvineniam zo znásilnenia, obchodu s drogami alebo ubitia pacienta na smrť. Šéf nadácie Jevgenij Rojzman tvrdí, že nadácia v posledných rokoch pomohla k stíhaniu asi 140 predajcov drog, ktorých prípady by inak zamietli pod koberec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu