Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Sekta uctieva Putina ako apoštola: Vstúpil do neho duch svätý!

Usadlosť, kde je Putin apoštolom a klaňajú sa mu
Usadlosť, kde je Putin apoštolom a klaňajú sa mu

BOLŠAJA JELŇA - Neďaleko Nižného Novgorodu východne od Moskvy objavili ruskí novinári náboženskú sektu, ktorá uctieva Vladimira Putina. Predsedu vlády jej členovia považujú za stelesnenie apoštola Pavla, jednej z ústredných biblických postáv s veľkými zásluhami na rozšírení kresťanstva.

Podľa moskovského rozhlasu je zakladateľkou sekty istá "máťuška Fotiňa", žijúca v obci Bolšaja Jelňa. "Apoštol Pavol bol podľa biblie najprv vojakom a krutým prenasledovateľom kresťanov," vysvetlila základy svojho učenia novinárom. "Až neskôr sa dal cestou evanjelia. Aj Putin sa počas svojej služby v KGB dopúšťal zlých skutkov. A keď sa stal prezidentom, zostúpil do neho duch svätý a začal ako apoštol múdro riadiť svoje ovečky."

Časopis Sobesednik zistil, že "máťuška" sa pôvodne volala Svetlana Frolovová a do roku 1996 pracovala ako úradníčka miestnej železničnej správy. Poldruha roka si potom odsedela za podvody, po prepustení z väznice sa venovala jasnovidectvu a liečiteľstvu.
 
Miestne úrady o sekte vedia a minulosť Frolovovej im je známa. V okolí "máťušky" sa vraj objavili aj agenti tajnej polície FSB. Členovia sekty odovzdali Frolovovej svoj majetok a presťahovali sa do jej vidieckej usadlosti. Označiť sektu za podvodnú sa ale vzhľadom k predmetu jej náboženskej úcty úradom moc nechce.
 
Zato miestnemu Popovi konkurencia vadí. "Jej učenie je len trafenou zmesou pravoslávie, okultizmu a propagandy sovietskych politrukov," povedal duchovný Alexej, správca miestnej pravoslávnej obce. "Tá ženská ale nebudí dojem šialenca, je to dobre premyslený biznis," je presvedčený.
 
"Kŕmia ich repou, mrkvou a krúpami," tvrdí jeden zo susedov o obdivovateľoch Frolovovej. "Sú chudobní, slabí a pokorní. V modlitebni majú ikonostas (stenu s ikonami), na ktorej popri Bohorodičke kraľuje Putinov portrét. Čas od času Fotiňa niektorého zo svojich žiakov vyšle do sveta, aby tam šíril jej učenie." Miesto žalmov vraj veriaci spievajú optimistickú sovietsku pieseň Pusť vsjegda budet solnce.
 
Ohlas novej sekty dolieha až do Kremľa. "Imponuje nám vysoké ocenenie Putinovej činnosti," nechal sa počuť hovorca ministerského predsedu Dmitrij Peskov. "Chcem ale pripomenúť jedno z božích prikázaní: Nebudeš mať iných bohov okrem mňa," upozornil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu