Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na Slovensku vzniknú nové diela mladých súčasných umelcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

Dlhodobým zámerom grantového programu Nadačného fondu Slovak Telekom pri Nadácii Intenda je prispieť k rozvoju súčasného umenia v rôznych regiónoch Slovenska a aj tento rok mali umelci možnosť požiadať o grant až do výšky 7000 €.

Podporu získal napríklad projekt fotografa Juraja Bartoša s názvom Dokument doby, ktorý predstavuje dôležité fotografické a sociologicky mimoriadne zaujímavé dielo mapujúce obdobie normalizácie. V oblasti filmovej tvorby získal podporu projektAndreja Kolenčíka HVIEZDA, ktorého autorským zámerom je prostredníctvom príbehu nezamestnaného 55-ročného zvárača, ktorý prepadol hereckej vášni, poukázať na aktuálny problém dopadov hospodárskej krízy v našej spoločnosti. Spomedzi divadelných zámerov získala v silnej konkurencii podporu pripravovaná autorská inscenácia Divadla Skrat s pracovným názvom „Delúzia“, ktorá tvorcom i divákom sľubuje fascinujúcu divadelnú expedíciu odhaľujúcu pohyb po „tenkom ľade“ klamu, sebaklamu a novej reality. V rámci podporeného projektu Vladimíra Sirotu s názvom 7 b vznikne sedem nových koncertných skladieb skladateľov z kompozičnej školy prof. Bokesa pre špičkový slovenský súbor súčasnej hudby Quasars Ensemble. Z projektov podporených v oblasti vizuálneho umenia vynikla ucelená koncepcia združenia Verejný podstavec s názvom Bod 0, ktorá prostredníctvom vyhotovenia štyroch sochárskych konceptov pre bývalý podstavec sochy Klementa Gottwalda na námestí Slobody v Bratislave a následnej verejnej diskusie, buduje alternatívny názor voči doterajšiemu (ne)riešeniu problematiky verejného priestoru.

Prihlásené projekty hodnotila expertná komisia zložená z nezávislých odborníkov z umeleckej a kultúrnej scény. Žiadatelia mohli posielať svoje žiadosti o grant od 23. februára do 1. apríla 2011. Výzva sa stretla s mimoriadnym záujmom - ku dňu uzávierky prejavilo záujem o podporu až 131 žiadateľov, z ktorých bolo vybratých 14 výnimočných projektov, reprezentujúcich všetky umelecké žánre, celkovou sumou 60 tisíc €.

O Nadačnom fonde Slovak Telekom pri Nadácii Intenda:

Nadačný fond Slovak Telekom pri Nadácii Intenda prispieva ku kvalitatívnemu rozvoju slovenskej spoločnosti podporou aktivít, ktoré zmierňujú dopady sociálneho, zdravotného, alebo iného znevýhodnenia občanov, prinášajú do spoločnosti inovácie v oblasti vzdelávania prostredníctvom moderných informačno-komunikačných technológií a ktoré dynamiku súčasnej spoločnosti reflektujú jedinečnými formami umenia.

V rámci Nadačného fondu Slovak Telekom pri Nadácii Intenda bola doposiaľ prerozdelená suma 714 903,72 €, prostredníctvom ktorej bolo podporených 211 projektov a 132 jednotlivcov z celého Slovenska.

Zoznam podporených projektov v 13. grantovom kole Podpora súčasného umenia:

Subjekt

Projekt

Schválená suma v EUR

Asociácia súčasného tanca

VŠETKO, ČO MÁM RADA

6 000,00

Pre súčasnú operu (Skrat)

„Delúzia“ (pracovný názov)

6 000,00

elledanse

„Svet vnútri našej kože / The universe within our skin“

4 000,00

punkt

„Plytký hlboký“

5 000,00

Sirota Vladimír, Mgr. art.

7 b

2 500,00

Bartoš Juraj

Dokument doby

3 000,00

P.A.T.

ILUMINÁRIUM (kabinet kurióznych úkazov)

4 000,00

S.T.O.K.A.

POKUS

4 000,00

Kolenčík Andrej

HVIEZDA

6 000,00

Asociácia súčasného divadla

Haydn večeria s Mozartom

4 000,00

Verejný podstavec

Bod 0

4 000,00

Staňová Katarína

V tichu kameňa vánok -  Cantico delle Creature

5 000,00

Lengyel Branislav

Skanzen života (pracovný názov)

4 000,00

HotDock, občianske združenie

SCULPTURISTIKA

2 500,00

Spolu 14 projektov

60 000,00 €

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu